Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

  A.M. Kanis (Marije)

Senior onderzoeker Digital life
Telefoon:
0621156886
Bij geen gehoor:
0205954623
Email:
m.kanis@hva.nl
Werkadres:
Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1, 1091 GC Amsterdam
, Theo Thijssenhuis, Wibautstraat 2-4 1091 GM Amsterdam
Postadres:
Postbus 23,1000 AA Amsterdam
Kamernummer:
04A17
Afwezig:
Woensdag

Website:
Website digital life centre with publications
Ga naar HvA Research Database

Dr Marije Kanis is senior onderzoeker bij het Digital Life centre van het Kenniscentrum Create-IT.

In haar huidige onderzoek en ontwerp streeft Kanis naar (slimme) technologische en creatieve toepassingen die een positieve bijdrage leveren aan publiek welzijn. Marije richt zich hierbij op het realiseren van futuristische scenarios, het (kritisch) ontwerpen en onderzoeken naar hoe we interactiviteit ervaren en beter kunnen maken, het tastbaar en inzichtelijk maken van complexe systemen en ambient (sensor) interactie. Bovenal richt zij zich op de behoeftes van de mens en maatschappij.

Haar onderzoeksinteresses bouwen voort op visies van ubiquitous computing (IOT), Human Computer Interaction, social computing en positieve psychologie.

Het ontwerp, de ontwikkeling en toepassing van digitale fenomenen bieden veel mogelijkheden, maar brengen ook maatschappelijke, sociale en ethische vragen met zich mee. Marije werkt(e) in samenwerking met de praktijk aan diverse projecten die als doel hebben mensen meer (fysieke) grip te laten krijgen op technologie. Zo is ze ambassadeur voor onderzoek rondom de thematiek van het project Zichtbaar slimmer: datafysicalisatie voor de 21ste eeuw, en werkt ze aan het project FAIR: Geen woorden maar data, die beiden als doel hebben om datageletterdheid en digitaal transparant handelen te bevorderen.

Dr Kanis is in 2000 met cum laude afgestudeerd aan de HKU (Interaction Design) en behaalde tevens daarna een master in Informatica (Media Technologie) van de Universiteit Leiden. Ze promoveerde in 2010 aan de Brunel University in Engeland op het thema Positive expressive technologies for Social Wellness.

Ze bekleedde verschillende functies op het gebied van interactieve kunst, design, media en technologie. Zo was zij werkzaam bij de HKU in de Creative Design for Playful Impact groep, die zich focuste op speelse en duurzame interventies. Daarnaast heeft zij voor gerenommeerde werk- en opdrachtgevers gewerkt, zoals Electronic Arts (GB), London University’s Knowledge Lab (GB), de Efteling en MIT Medialab Europe (USA/IRL).

Haar werk is wereldwijd gepresenteerd (o.a. op het International Film festival 1999 en E-Culture fair 2003) en ze heeft talrijke wetenschappelijke artikelen geschreven (o.a. voor ACM CHI en de Journal of Personal & Ubiquitous Computing).

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database