Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

  dr. R.L.A. Breuer (Rebecca)

docent-onderzoeker
Telefoon:
0621156880
Email:
r.l.a.breuer@hva.nl
Werkadres:
Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1, 1091 GC Amsterdam
, Koetsier-Montaignehuis, Mauritskade 11, 1091 GC Amsterdam
Kamernummer:
0.45
Afwezig:
Woensdag

Ga naar HvA Research Database

Dr. Rebecca Louise Breuer is senior onderzoeker bij het lectoraat Fashion, Research & Technology van Kenniscentrum Create-IT en doet onderzoek naar de creatieve mogelijkheden en (lichamelijke) beleving van in textiel geïntegreerde technologie, zoals wearables en smart garments. Daarnaast is Rebecca docent culturele filosofie, coördineert ze het honours programme Fashion Theories en begeleidt ze afstudeerstudenten.

Specialisatie

Als filosoof is Rebecca Louise Breuer geïnteresseerd in welke nieuwe denkramen en paradigma’s er nodig zijn om te kunnen reflecteren op de beleving die direct op het lichaam gedragen technologie te bieden heeft. Daarnaast experimenteert zij met de esthetische en interactieve nieuwe mogelijkheden die bestaande technologie mogelijk maakt. Hier leest en schrijft ze over; geeft ze presentaties over en woont die van anderen bij; en deze doceert en onderzoekt zij samen met studenten en collega onderzoekers.

Motivatie

De mode-industrie is een grote vervuiler en uitbuiter. Om hier verandering in aan te brengen, is het nodig dat de manier waarop we met kleding omgaan grondig verandert. Kleding die van vorm, kleur of materiaal kan veranderen, kan ervoor zorgen dat we minder consumeren. Kleding die interactief is met ons lichaam of kleding, of dat van anderen zorgt ervoor dat we ons op een andere manier gaan verhouden tot kleding. Het zijn deze fundamentele veranderingen die de hele mode op z’n kop kunnen zetten. Juist voor de mode is diepgravend, wetenschappelijk en creatief toegepast onderzoek van het grootste belang. Dit is namelijk in onze culturele geschiedenis grotendeels onbelicht gebleven en heeft mede tot de problemen geleid die we vandaag de dag met mode in verband moeten brengen.

Huidige onderzoeksprojecten

Rebecca werkt op dit moment aan een postdoc onderzoek naar de beleving van in textiel geïntegreerde creatieve technologie. In dit onderzoek staan de modische eigenschappen en associaties van het dragen van kleding centraal en wordt onderzocht hoe deze onder invloed van het toevoegen van technologie in de toekomst zullen en kunnen veranderen. Daarnaast onderzoekt Rebecca Louise Breuer de creatieve mogelijkheden van de technologie alsmede de ethische implicaties die ontstaan zodra we technologie direct op het lichaam dragen.

Huidige onderwijsactiviteiten

De huidige onderwijsactiviteiten van Rebecca Louise Breuer bestaan onder andere uit de ontwikkeling van een trans-disciplinaire minor Soft-Wearable Technologies; het coördineren van en doceren in de honours minor Fashion Theories en het begeleiden van afstudeerstudenten van het Amsterdam Fashion Institue, AMFI.

Opleiding

Rebecca Louise Breuer is in 1996 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (BA). Vervolgens is ze in 1999 afgestudeerd aan Universiteit van Amsterdam in de Wijsbegeerte, specialisatie: Filosofie van Kunst en Cultuur (MA). In 2015 is zij gepromoveerd op een filosofisch perspectief op mode dat zich voorbij de representatie van identiteit beweegt, aan de Universiteit van Amsterdam (PhD), onder begeleiding van Prof. Dr. Patricia Pisters.

Werkte eerder aan…

In 2019 rondde Rebecca Louise Breuer een onderzoeksproject af waarvoor ze gedurende langere tijd een postuurcorrector en een BH met hartslagmeter droeg. De resultaten hiervan verwerkte zij in een korte film en populair wetenschappelijk artikel.

Meer weten? Neem gerust contact op via r.l.a.breuer@hva.nl.

Ga naar HvA Research Database
Ga naar HvA Research Database