Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

UV-printer

Inkt harden met ultraviolet licht!

Met een UV-printer kun je alle kleuren van de regenboog printen op bijna alle materialen. Bijvoorbeeld de lay-out van een bordspel op karton, een afbeelding op leer of een foto op canvas.

Wat is UV-printen?

UV flatbed printen is een nieuw soort printtechniek die geen gebruik maakt van oplosmiddel houdende inkten. Met een UV-printer kunnen afbeeldingen worden geprint op bijna alle materialen in een zeer hoge kwaliteit en in een groot kleurengamma. De printer maakt gebruik van een speciaal soort inkt die, als hij wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, verhard in een soort plastic laagje. Eén van de grootste voordelen van UV-printen is dat er minder uitstoot van vluchtige stoffen in het milieu komen, omdat er geen verdamping van oplosmiddelen plaatsvindt zoals bij conventionele inkten.

Een ander voordeel van de UV-printer is de mogelijkheid om ook in het wit te printen. Hierdoor kan een donker materiaal eerst van wit worden voorzien, alvorens er een kleur op wordt geprint. Zonder de witte onderlaag zouden de kleuren een te donkere uitstraling krijgen door de donkere ondergrond.

Full color niet genoeg?

Naast full color printen en het aanbrengen van een witte onderlaag heeft de UV-printer ook de optie om de print te voorzien van een vernislaag waardoor je een licht glanzend uiterlijk krijgt.

Op welke materialen kun je printen?

Met een UV-printer kun je op bijna op alle materalen printen. Denk aan kunststof, glas, keramiek, leer, metaal, karton en hout. Het is wel een vereiste dat het materiaal vlak is. UV-printen is soms ook mogelijk op stof, mits de structuur niet te grof is. Het resultaat is minder dan een print op een glad oppervlak, maar kan toch verrassend mooi zijn.

Printen op een zwarte ondergrond met een open structuur, zoals zwart papier of zwart katoen, geeft een teleurstellend resultaat.

Om te kunnen printen heb je een afbeelding nodig. Dit kan één van de volgende bestandsformaten zijn:

 • JPEG
 • BMP
 • PNG
 • AI
 • PDF

Wil je UV-printen? Maak dan een reservering via het online reserveringssysteem. Maak hiervoor een account aan met je HvA e-mailadres. (niet je inlognaam)
Je krijgt van één van de medewerkers instructie hoe je de UV-printer moet bedienen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Onderstaande tarieven zijn prijzen per laag.
Minimale prijs per laag = € 0,57.
Voorbeeld: een A4 printen met de witte basislaag en kleur
is 2x € 2,25. Totaal € 4,50.

Formaat

Formaat

Oppervlak

Prijs per laag

A2

42 x 59,4 cm

2495 cm2

€ 9,00

A3

29,7 x 42 cm

1247 cm2

€ 4,50

A4

21 x 29,7 cm

624 cm2

€ 2,25

A5

14,8 x 21 cm

311 cm2

€ 1,13

A6

10,5 x 14,8 cm

155 cm2

€ 0,57

Maximale print afmetingen:

 • Breedte 47,3 cm
 • Lengte 59,4 cm

Maximale maten en gewicht medium:

 • Breedte: 48,3 cm
 • Lengte: 59,4 cm
 • Hoogte: 15 cm
 • Gewicht: 6 kg

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 4 december 2023