Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

RISO-printer

Intense kleuren, duurzame techniek

RISO-printen is een soort zeefdrukken of stencildruk, maar dan met een machine. Net als bij zeefdrukken of stencildruk heb je per kleur een drukgang nodig. Welke kleur je ook wilt printen: je originelen moeten altijd zwart zijn (of een gradatie van zwart). De machine kan alleen zwart lezen, en brandt alleen de zwarte vormen in de master. Alleen daar waar de vormen in de master zijn gebrand, kan de inkt erdoorheen.

Zorg ervoor dat je originelen zwart (of gradaties van zwart) zijn. Bestaat je origineel uit grote kleurvlakken? Maak die kleurvlakken dan niet 100% zwart, maar maximaal 96%. Die 4% minder zie je niet, maar daardoor voorkom je dat je geprinte vellen papier tegen de kleurendrums in de machine blijven plakken.

In het Makerslab zijn twaalf kleuren RISO-inkt beschikbaar: fluorescent geel, fluorescent roze, fluorescent oranje, goud, rood, blauw, groen, teal, grijs, bruin, zwart en wit.

Het is aan te bevelen om van tevoren goed na te denken over de hoeveelheid kleuren die je wilt gebruiken. RISO-inkt is namelijk gemaakt van soja- of rijstolie en moet tussen de verschillende drukgangen drogen. De RISO-printer in het Makerslab kan twee kleuren tegelijk in een drukgang printen. Voor iedere extra kleur moet het papier nog een keer door de machine, waardoor de kans op imperfecties groeit. Als je 100% nauwkeurige prints wilt, kun je beter een andere techniek kiezen.

Omdat RISO-inkt semi-transparant is, kun je nieuwe kleuren creëren door vlakken (deels) over elkaar te printen. Bovendien kun je in kleurtonen variëren door vlakken niet 100% zwart, maar bijvoorbeeld 50% zwart te maken, waardoor de RISO-kleur ook 50% lichter wordt.

Je kunt op twee manieren RISO printen; digitaal vanaf de aangekoppelde pc of fysiek via het scannen vanaf papieren originelen. De aangekoppelde pc is voorzien van recente versies van Adobe Photoshop, Illustrator en Indesign. Zet je bestanden op een usb stick en neem ze mee of kom met je uitgeprinte papieren originelen naar het Makerslab.
Neem ook je eigen papier mee, dit moet ongestreken papier zijn met een gewicht tussen (minimaal) 70 en (maximaal) 240 gr/m2. Ongestreken papier wordt verkocht bij oa. Vlieger Papier en Papier Hier (zie ook onze Materialen pagina).

Wil je RISO-printen? Maak dan een reservering via het online reserveringssysteem. Maak hiervoor een account aan met je HvA e-mailadres. (niet je inlognaam)
Je krijgt van één van de medewerkers instructie hoe je de RISO-printer moet bedienen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Hoeveelheid

Prijs

1 master / kleur inclusief 25 prints
Elke 20 prints extra

€ 0,75
€ 0,25

Exclusief papier! Breng je eigen papier mee!

Maximaal printoppervlak

29,1 cm × 41,3 cm

Papier gewicht

70 tot 240 gram

Standaard papier afmetingen

B5, A4, B4, A3

Aangepaste papier afmetingen

10 cm × 14,8 cm tot 32 cm × 43,2 cm

Resolutie printer

600 dpi × 600 dpi

Resolutie scanner

600 dpi × 600 dpi

Maximale afmeting scanner

29,7 cm × 43,2 cm

Fluorescent geel

Fluorescent roze

Fluorescent oranje

Goud

Rood

Blauw

Groen

Grijs

Teal

Bruin

Zwart

Wit

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 6 maart 2024