Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Lasersnijder

Snijden met licht!

Met een lasersnijder kun je materialen zoals karton, katoen, hout en Plexiglas® zeer nauwkeurig uitsnijden. De machine kan zo precies snijden dat de onderdelen klemvast in elkaar kunnen worden gezet, dat wil zeggen zonder gebruik van lijm of schroeven. Behalve snijden, kun je met de laser ook afbeeldingen, teksten en logo’s graveren op bijna alle materialen.

Snijproces met een laser

Om te snijden en/of graveren heb je een vectortekening nodig die is gemaakt met een 2D tekenprogramma. De tekening kun je o.a. maken met Adobe Illustrator, Autocad, Inkscape en CorelDRAW. Graveren vindt plaats binnen een kader waarvan de lijnen gesloten zijn. Wil je alleen graveren dan kun je volstaan met een zwart/wit jpeg afbeelding. Zie hiervoor de Illustrator handleiding. Naast Illustrator bestanden (.ai) is het ook mogelijk om .dxf bestanden te importeren. Dxf bestanden kun je onder meer maken met Autocad. Zie hiervoor de Autocad handleiding.

Wil je lasersnijden? Het Makerslab heeft de beschikking over drie lasers. Voor één laser kun je een reservering maken. De twee andere kun je gebruiken zonder afspraak. Wie het eerst komt, die het eerst maalt…. Wil je er zeker van zijn dat er een laser voor jou beschikbaar is? Maak dan een reservering via het online reserveringssysteem. Maak hiervoor een account aan met je HvA e-mailadres. (niet je HvA-ID)
Je krijgt van één van de medewerkers instructie hoe je de laser moet bedienen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Met graveren ‘beschadig’ je het oppervlak van het materiaal. Het laserlicht brandt in het materiaal met een vooraf ingestelde intensiteit. Graveren is een relatief traag proces. Eerst ga je d.m.v. tests onderzoeken welke instellingen je gaat gebruiken. Daarna gaat de laser in stapjes binnen de contouren van de tekening graveren. Bij het graveren van grote oppervlakken is het resultaat niet constant van kwaliteit.

Je brengt zelf je materialen mee. Metaal en steen kunnen niet in de laser worden bewerkt. Glas snijden is niet mogelijk, graveren wel. Sommige materialen zijn niet toegestaan i.v.m. verbrandingsgassen die schadelijk zijn of de laser vervuilen. De volgende materialen zijn niet toegestaan:

  • PVC, Vinyl en sommige soorten kunstleer
  • Bont

  • Maximale snijmaat laser 1: 88 x 128 cm

  • Maximale snijmaat laser 2: 88 x 128 cm

  • Maximale snijmaat laser 3: 58 x 88 cm

  • De maximaal te snijden materiaaldikte is 8 mm

  • Metaal, steen en glas kun je niet snijden

  • Maximale maat graveren laser 1: 88 x 115 cm

  • Maximale maat graveren laser 2: 88 x 115 cm

  • Maximale maat graveren laser 3: 58 x 75 cm

26 september 2022