Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

EyeBeacons

Wayfinding in public spaces

Project

Navigeren van A naar B is een essentieel onderdeel in ons dagelijks leven. Onbekende routes, drukke plekken en onverwachte obstakels vormen een grote uitdaging voor iedereen, ongeacht wat je zichtvermogen is. Voor mensen met een visuele beperking is dit proces vooral een opgave, omdat ze beperkt gebruik kunnen maken van ruimtelijke oriëntatie en aanwijzingen in de omgeving. Navigatie apps kunnen mensen extra ondersteuning bieden bij het navigeren door de openbare ruimte, maar schieten helaas nog tekort.

Binnen het ZonMw Inzicht EyeBeacons project is onderzocht hoe nieuwe technologieën mensen met een visuele beperking kunnen ondersteunen bij het navigeren door de stad. Hierbij is specifiek gekeken naar beacon technologie, smartphone en smartwatch en verschillende soorten feedback (audio/visueel/tactiel).

Er was nauwe samenwerking met de doelgroep en professionals van Visio, Bartiméus, HAN en Info.nl. Er zijn meerdere focusgroepen, gebruikerstests en workshops georganiseerd. Ook binnen de hogescholen was het project actief, meer dan 50 studenten hebben een actieve bijdrage geleverd middels (project)opdrachten en stages.

Belangrijke resultaten zijn een demo smartphone en smartwatch app, die helpt met het voorbereiden van de reis, uitgebreide navigatie instructies kan geven en informatie over de omgeving kan geven.

Wat zijn BEACONS?
Meer informatie over bluetooth beacons is te vinden op de website van het onderzoeksproject 'Bambea'.

Resultaten
Gedurende het project zijn er 5 focusgroep sessies gehouden, verscheidene gebruikers test sessies en 3 workshops. Deze activiteiten hebben tot nu toe geresulteerd in 2 papers (ACM SIGACCESS 2019 en ACM MobileHCI 2019), 4 abstracts, 8 presentaties op wetenschappelijke of professionele bijeenkomsten en 4 demonstraties.

Zo waren wij aanwezig op de internationale Vision2017 conferentie (27 juni), hebben we een presentatie gegeven aan de Vereniging voor Revalidatie van Slechtziendheid (VRS), actief meegediscusseerd op de ZonMw Inzicht ontmoetdag van 19 februari 2018, gaven we 17 maart dat jaar een workshop en demo op de ZiezoBeurs 2018, gaven we een demo en workshop op de Nederlandse Mobiliteit Conferentie op 30 november 2018. En op 18 juni 2019 presenteerden we het EyeBeacons project aan het Amsterdamse publiek tijdens het WeMakeThe.City event.

Ook binnen de hogescholen is het project actief, meer dan 50 studenten van de betrokken hogescholen hebben een actieve bijdrage geleverd middels (project)opdrachten en stages. Het werk van één van de studenten groepen is gepresenteerd op de Thingscon2017 conferentie op 30 november 2017, andere studenten hebben actief deelgenomen aan de ZieZoBeurs in 2018 en 2019.

In de media
Over het EyeBeacons project is meermaals getweet en geschreven op de nationale en internationale websites als vvrbs.nl, nationalezorggids.nl, natuurzonderdrempels.nl, debelgischeoptiekgids.be, zonmw.nl, visio.org, saxion.nl en hva.nl. Ook hebben we een video gemaakt waarbij we de status van het project kort samenvatten voor het algemene publiek.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 20 oktober 2021

Project Info

Startdatum 01 mei 2017
Einddatum 01 sep 2019