Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

We moeten het internet op onze eigen voorwaarden heroveren

30 aug 2022 12:09

Geert Lovink, lector Networkcultures aan de Hogeschool van Amsterdam en Rudy van Belkom, directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek vertellen in de Volkskrant dat het internet moet veranderen. Beiden schreven hierover een boek en doen drie suggesties.

Want ook al gaan de grote techbedrijven er vandoor met de oude idealen (én onze data) er is hoop! Hoe de verandering kan worden ingezet, zetten zij uiteen aan de hand van drie suggesties. Lees hier deel 1 en hier deel 2 van het artikel uit de Volkskrant.

Stuck on the platform: reclaiming the internet

In zijn boek Stuck on the platform gaat Lovink dieper in op de materie. Hij beschrijft hoe we met z’n allen in een spreekwoordelijke val zitten. Want hoe hard je ook probeert om apps van je telefoon te verwijderen, de kracht van verleiding trekt je terug. Doelloos scrollen is het nieuwe normaal van een 24/7 online leven. En wat gebeurt er als je thuiskantoor begint aan te voelen als een callcenter en je te moe bent om uit te loggen van Facebook? We zijn ontevreden, maar verslaafd aan grootschalige platforms. In zijn boek betoogt Geert Lovink dat we het internet op onze eigen voorwaarden moeten heroveren.

‘Stuck on the Platform is een terugvalbestendig verhaal over de Brexit-Trump-Covid periode (2019-2021), geschreven voor doom scrollers met een passie voor platform alternatieven, gebouwd op een diep begrip van de digitale malaise.’ Verder lezen? Meer informatie over Stuck on the platform en hoe u het boek kunt bestellen, vindt u hier.