Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

AI, Media & Democracy Lab ontvangt ELSA Lab status

12 jul 2021 16:07

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) heeft de ELSA Lab status toegekend aan het AI, Media & Democracy Lab, een samenwerking tussen de UvA, HvA, CWI, mediapartners, maatschappelijke partners en de gemeente Amsterdam. Het Label is een formele erkenning van de kwaliteit van een activiteit in lijn met de ambities en strategische doelen van de Nederlandse AI Coalitie.

De NL AIC streeft ernaar om het Nederlandse AI-landschap te versterken. Met als doel om Nederland economisch en maatschappelijk de vruchten van Artificiële Intelligentie (AI) te laten plukken en internationaal met de koplopers mee te laten doen. Het NL AIC Label is bedoeld voor activiteiten die Nederland versterken door middel van onderzoek, onderwijs en innovatie in en met AI.

Een van de zes ELSA Labs

De NL AIC is eind 2019 gestart met het concept van ELSA Labs. ELSA verwijst naar Ethical, Legal and Societal Aspects. Het doel van de ELSA Labs is ervoor te zorgen dat bedrijven, overheid, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers gezamenlijk verantwoorde toepassingen van AI ontwikkelen. Daarbij gaat het om oplossingen voor zowel maatschappelijke als zakelijke problemen, waarbij eerlijkheid, rechtvaardigheid, veiligheid en vooral vertrouwenswaardigheid centraal staan.

Het AI, Media & Democracy Lab is een van de eerste zes labs die deze status ontvangt, en heeft daarmee een voorbeeldfunctie in Nederland. NL AIC: ‘ELSA Lab The AI, Media & Democracy Lab (AIMD) gaat werken aan de concrete uitdagingen waar de sector vandaag voor staat en combineert dit met het verrichten van grensverleggend onderzoek op het snijvlak van sociale wetenschappen, rechten, geesteswetenschappen en informatica. Hierdoor ontstaan niet alleen enorme kansen voor onderzoek, maar ook voor de mediasector en het maatschappelijk middenveld om te profiteren van het enorme innovatiepotentieel van AI.’

Over het AI, Media & Democracy Lab

Het AI, Media & Democracy Lab is een samenwerking tussen de onderzoeksteams Human(e) AI en ICDS (Information, Communication and the Data Society, een samenwerking tussen de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) en het Instituut voor Informatierecht (IViR) van de UvA, de onderzoeksgroepen Humane-Centered Data Analyctics, Distributed and Interactive Systems en Intelligent and Autonomous Systems van CWI en de lectoraten Responsible IT, Network Cultures, Civic Interaction Design, Creative Media for Social Change en Visual Methodologies van de HvA.

De ELSA lab status van het AI, Media & Democracy Lab is een mooi resultaat van de samenwerking binnen de Amsterdamse coalitie AI Technology for People. Samen met de Gemeente Amsterdam, kennisinstellingen, onderzoeks-en medische centra, zet de UvA zich in om de regio Amsterdam koploper te maken in de kennis over en de ontwikkeling van AI-technologieën.