Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Stappenplan inschrijven

Heb je de opleiding gevonden die bij je past? Schrijf je dan in voor studiejaar 2025-2026 aan de hand van het onderstaande stappenplan.

Alle stappen op een rij:

  1. Controleer de inschrijfdeadline van je opleiding
  2. Controleer de toelatingseisen
  3. Schrijf je in via Studielink
  4. Activeer je HvA-ID 
  5. Stel tweestapsverificatie in
  6. Doe mee aan de selectie
  7. Regel de betaling van het collegegeld
  8. Vraag je collegekaart aan
  9. Maak je klaar voor je studie
  10. Doe mee aan je introductie


1. Controleer de inschrijfdeadline van je opleiding

Als je je wilt inschrijven voor een opleiding, dan doe je dat via Studielink. Dat kan vanaf 1 oktober. Tot wanneer je je kunt inschrijven verschilt per opleiding. Check via hva.nl/opleidingen(opent in nieuw venster) welke deadline je opleiding aanhoudt.   

De inschrijfdeadlines op een rij: 

  • Wil je je inschrijven voor een opleiding met een numerus fixus en een selectie(opent in nieuw venster). Dan is de inschrijfdeadline 15 januari 2025.
  • Heb je je gekozen voor een voltijdopleiding bachelor of associate degree in voltijd? Dan is de deadline
  • Voltijdopleidingen: 1 mei 2025. 

Ook al is de reguliere inschrijving gesloten, je kunt nog tot en met 1 juli een inschrijfverzoek doen in Studielink(opent in nieuw venster) met je DigiD, tenzij je een visum moet aanvragen. Voor de ALO en PABO-ALO is de aanmelddeadline 15 juni.

Het aanvragen van een DigiD duurt minimaal 3 werkdagen. Na inschrijving krijg je een e-mail van onze Centrale Studenten Administratie (CSA) met het verzoek om een motivatie in te dienen. Hierin kun je aangeven waarom je de deadline gemist hebt en waarom je de opleiding alsnog graag wilt volgen. Je ontvangt ook een uitnodiging voor de studiekeuzecheck, die bestaat uit het invullen van een online vragenlijst.  

  • Ben je een hogerejaars en wil je van hogeschool veranderen? Dan houd je 31 augustus 2025 aan als deadline. 
  • Ga je voor een deeltijd, duale opleiding, of een associate degree in deeltijd? Dan moet je je uiterlijk 31 augustus 2025 inschrijven.  
  • Ben je net afgestudeerd of werkend en kies je voor een master? De deadlines per master verschillen. Op hva.nl(opent in nieuw venster) kun je zien wat de deadline voor je master is.  
  • Wil je in februari starten met een opleiding? Dan is de deadline 31 januari. Check op onze website welke opleidingen in februari starten.  
  • Wil je je aanmelden voor een cursus? Dit verloopt niet via Studielink, maar via een ander aanmeldsysteem. Ga naar ‘al onze opleidingen’, selecteer je cursus en ga naar ‘inschrijven’.  


2. Controleer de toelatingseisen 

Om toegelaten te worden tot een opleiding moet je voldoen aan bepaalde (toelatings)eisen, zoals o.a. vooropleiding en profiel. Wil je weten of je met je vooropleiding aan de eisen voldoet? Ga naar de wegpagina ‘al onze opleidingen(opent in nieuw venster)’, selecteer je opleiding en kijk bij ‘inschrijven’ hoe het zit.  

Heb je een havo of vwo-vooropleiding? Bekijk dan het overzicht van toelatingseisen havo / vwo 2025-2026 (pdf(opent in nieuw venster)). 

Ga naar opleidingen


3. Schrijf je in via Studielink

Heb je de inschrijfdeadline van je opleiding gecheckt en gecontroleerd of je met je vooropleiding toegelaten wordt? Dan ben je klaar om je aan te melden via Studielink! 

Nadat je je inschrijfverzoek hebt gedaan stuurt de HvA je een bevestigingsmail, met o.a. je HvA-ID. Houd je mailbox (en spamfolder) in de gaten.  

Ga naar Studielink
(opent in nieuw venster)


4. Activeer je HvA-ID

Na je inschrijfverzoek ontvang je een HvA-ID. Dit ID is je gebruikersnaam waarmee je samen met je wachtwoord, toegang hebt tot alle ICT-voorzieningen van de HvA (o.a. wifi, intranet, mail, Student Informatie Systemen (SIS, voor o.a. voor het inzien van je cijfers)). 

Activeer je HvA-ID op een laptop, via id.student.hva.nl. Op de pagina HvA ID en wachtwoord(opent in nieuw venster) vind je de instructies voor het activeren van je ID.  


5. Stel tweestapsverificatie in

Tweestapsverificatie is een extra beveiligingsstap om je identiteit met zekerheid vast te stellen op het moment dat je inlogt op HvA-systemen, zoals je HvA-e-mail. Hiervoor heb je de Microsoft Authenticator-app nodig, die je op je mobiele telefoon moet downloaden. Ga naar student.hva.nl/tweestapsverificatie (opent in nieuw venster)en volg de stappen om tweestapsverificatie in te stellen. 

Heb je hulp nodig of vragen? Neem contact op met de Servicedesk ICT Services via 020 595 1402 (op werkdagen van 8.00 – 18.00 uur), of stuur een mail naar servicedesk-icts@hva.nl(opent in nieuw venster)
 


6. Doe mee aan de selectie of de studiekeuzecheck

Selectieprocedures bij opleidingen 

Bij een numerus fixus (bachelor) opleiding (dit betekent dat de opleiding een beperkt aantal plekken heeft) doe je na je inschrijving een selectieprocedure om toegelaten te worden. Hiervoor is de inschrijfdeadline 15 januari. Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, stuurt de opleiding je een uitnodiging voor de selectiedag.  

Wat houdt de selectie in?  

Ga naar de webpagina ‘al onze opleidingen(opent in nieuw venster)’, selecteer je opleiding. En bekijk op de opleidingspagina onder ‘Inschrijven’ wat de selectie inhoudt en wat je moet doen. Wil je meer weten over de selectie? Lees dan verder op de pagina Selectie(opent in nieuw venster) .

Ga je een master doen?  

Bij een aantal masters is er een selectie om toegelaten te worden. Ga naar de webpagina ‘al onze opleidingen(opent in nieuw venster)’, selecteer je opleiding. Bekijk op de opleidingspagina onder ‘Inschrijven’ wat de selectie inhoudt.  

Studiekeuzecheck bij niet-numerus fixus opleidingen 

Nadat je je hebt ingeschreven voor een opleiding (bachelor in voltijd, deeltijd of duaal of associate degree), stuurt de opleiding je een mail met het verzoek een online vragenlijst in te vullen (studiekeuzecheck). Door het invullen van de vragen ontdek je of je een goed beeld hebt van de opleiding en wat je verder kunt doen om je voor te bereiden op de start van je studie.  

Twijfel je nog over je studiekeuze? We helpen je graag verder! Kijk voor meer informatie op de pagina Hulp bij studiekeuze(opent in nieuw venster)


7. Regel de betaling van het collegegeld

Je ontvangt vanaf 8 mei 2025 een mail met het verzoek via Studielink(opent in nieuw venster) de betaling van het collegegeld te regelen(opent in nieuw venster). Daar geef je aan dat je de HvA machtigt en hoe je wilt betalen. De HvA handelt vervolgens de betaling verder af. Zorg ervoor dat je dit vóór 1 september 2025 hebt gedaan, anders kun je niet met je opleiding beginnen.  

Budgetcoach voor al je financiële vragen 

De budgetcoach kan jou adviseren over financiële vragen, zoals toeslagen, belastingteruggave, studiefinanciering, collegegeld of je studentenreisproduct. Maar ook als je hulp nodig hebt bij het omgaan met geld: hoe kun je besparen, hoe voorkom je schulden en zorg je voor voldoende geld voor je huur, zorgverzekering en collegegeld. Meer weten? Neem contact op met: Raymon Smit 
rsmit@verdergroep.nl(opent in nieuw venster) of telefonisch 06 46254240.  


8. Vraag je collegekaart aan

Je kunt nu meteen al je collegekaart aanvragen. Via mijnhvapas.nl(opent in nieuw venster) upload je eerst je pasfoto. Om dat te kunnen doen, heb je je HvA-ID nodig. Om je kaart te kunnen gebruiken, moet je deze eerst online activeren. Log in op mijnhvapas.nl(opent in nieuw venster) en kies de optie “Kaart activeren”. Dit kan tot 1 oktober, of tot begin maart. Lukt het niet of heb je vragen, ga dan langs bij een servicepunt op je locatie.  

Je hebt de collegekaart o.a. nodig om je te kunnen legitimeren, boeken te lenen in de bibliotheek, te printen en kopiëren, en te betalen bij de verschillende automaten (o.a. koffie/thee/frisdrank/ snacks en studiebenodigdheden).   

Meer informatie over de collegekaart(opent in nieuw venster)


9. Maak je klaar voor je studie

MijnHvA(opent in nieuw venster) is dagelijks je online startpunt voor al je studie-activiteiten, zowel voor onderweg als op school. Je logt in met je HvA-ID en je hebt direct toegang tot ICT-systemen zoals je rooster, de digitale leeromgeving Brightspace en je studieresultaten. Tip! Installeer de webapplicatie MijnHvA op je telefoon. Bekijk hier de instructie(opent in nieuw venster) hoe je dat doet.   

Bovendien vind je onder ‘Start Opleiding’ op MijnHvA alle informatie die je nodig hebt om met je opleiding te beginnen, zoals o.a. je boekenlijst, klassenindeling, je rooster en data van de introductie. Check ‘Start Opleiding’ regelmatig voor updates.  


10. Doe mee aan je introductie

Het is superleuk en gezellig om mee te doen aan de introductie. Je leert je nieuwe klas- en studiegenoten, je docenten en de HvA kennen. Iedere opleiding heeft een eigen programma in de week van 25 – 29 augustus. Het aantal dagen en welke dagen dit zijn, is verschillend per opleiding. Hierover ontvang je bericht van je opleiding.  

11. Start van je colleges

Je colleges starten in de week van 1 september.

Een goed studiejaar gewenst!