Maintenance Lab

Door onderhoud van machines, gebouwen en mobiliteit (infrastructuur, logistiek en vliegtuigen) met behulp van AI voorspelbaar te maken, gaat apparatuur langer mee en is personeel beter in te plannen. Het Maintenance Lab richt zich op vraagstukken die bij bedrijven leven ten aanzien van het slimmer en data gedreven onderhouden van assets.

In het Maintenance Lab zijn alle onderdelen die de keten van datagedreven onderhoud mogelijk maken beschikbaar; van proef opstellingen, sensoren, edge computers tot algoritmes. Daarmee kunnen studenten, docenten en onderzoekers experimenteren en zelf ervaren hoe betere beslissingen genomen worden bij het onderhoud van machines en gebouwen.

Een voorbeeld is LiDAR technologie die dat allemaal mogelijk maakt, vertelt HvA-onderzoeker en docent van de minor Data Science Jurjen Helmus. ‘Wij kunnen daar heel concreet mee aan de slag, zoals met het onderzoek naar kapotte straatverlichting, maar we gebruiken LiDAR ook voor het onderhoud van wegmarkering, trappen en kademuren’.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 7 december 2023

  drs. ir. J.R. Helmus (Jurjen)

Kwartiermaker profileringsthema Smart Industry | Manager Smart Asset Management Lab

Tel: 0621156014
j.r.helmus@hva.nl
Bekijk profiel