HvA-studenten exposeren in Stedelijk Museum Amsterdam

7 jun 2017 13:51 | Faculteit Techniek

Het werk van twee studenten van de HvA-opleiding Engineering: Product Design maakt momenteel deel uit van de tentoonstelling ‘Oplossing of Utopie? Ontwerpen voor vluchtelingen’ die tot 3 september 2017 te zien is in het Stedelijk Museum Amsterdam. De studenten ontwierpen de Locker Adapter, een kluisje dat aan ieder opvangbed vastgemaakt kan worden en de StudyCase, een draagbare studiecel voor meer privacy, tijdens hun opleiding.

De toepasbare ontwerpen van de studenten maken onderdeel uit van bijna 50 recente projecten van ontwerpers en architecten en zijn met de input en feedback van vluchtelingen uit noodopvanglocaties en AZC’s tot standgekomen. Het Stedelijk wil met deze tentoonstelling een platform voor discussie bieden over de rol die ontwerpers, architecten en bedrijven kunnen spelen in de vluchtelingenkwestie.

Het werk van de studenten is voortgekomen uit een studieopdracht en is bedoeld om het leven van vluchtelingen in tijdelijke opvang te vergemakkelijken. Studente Nienke de Koning (de Locker Adapter): ‘Voor onze opdracht spraken we vluchtelingen en gingen we aan de slag met een van de problemen waarmee ze kampen in de opvang, zoals het gebrek aan privacy of mogelijkheden om hun privébezittingen veilig te bewaren. Ik bedacht een kluisje dat je aan het in azc’s universeel gebruikte stapelbed kunt vastmaken. Het mocht niets kosten en niet te veel ruimte innemen.’

Oud-studente Kavita Dajal bedacht de StudyCase, een soort koffertje waarmee vluchtelingen een werkplek kunnen creëren. De noodopvang biedt weinig studiegelegenheid en de vluchtelingen moeten een huiswerk doen en een taal leren. De StudyCase is van vilt gemaakt dat geluid absorbeert

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 10.00-18.00 uur en op vrijdag ook van 18.00-22.00 uur.

Nienke Koning - Locker Adapter