Hogeschool van Amsterdam

Terug naar de collegebanken

Welke routes kun je dan bij ons volgen?

Je werkt al enige jaren in je huidige functie en bent toe aan een nieuwe stap. Je wilt een beroep gaan uitoefenen dat maatschappelijk van betekenis is.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Leraar worden iets voor jou?

Kiezen voor het beroep van leraar of pedagoog waarin je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen of jongeren. Of een stap in je loopbaan zetten door je kennis te verdiepen, te verbreden en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden die aansluiten op jouw situatie.

Flexibel studeren

Goed om te weten is dat onze deeltijd bacheloropleidingen een flexibel studieprogramma aanbieden. Je hebt de mogelijkheid je studie versneld te volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen en je werkervaring. Tijdens een intake bekijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien. Samen stel je een studiecontract op, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de examencommissie.

Heb je een hbo- of wo bachelordiploma? Dan kun je de Pabo HvA in deeltijd volgen.

Heb je een mbo-4-, havo-, vwo- of een propedeusediploma? Dan kun je een reguliere bachelor lerarenopleiding in deeltijd volgen.

 • Ik werk in het basisonderwijs en heb een hbo- of wo-bachelordiploma
 • Ik werk in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of het beroepsonderwijs:
  • Heb je een hbo of wo-bachelordiploma? Dan kun je een assessment voor het zij-instroomtraject doen. Blijkt uit het assessment dat je geschikt bent om direct voor de klas te staan, dan zorgt de opleiding voor een passend programma van maximaal twee jaar.
  • Heb je een havo-, mbo- of vwo-diploma dan kun je de reguliere lerarenopleiding in deeltijd volgen.
    
 • Ik werk in het mbo en heb een hbo- of wo-bachelordiploma of een aantoonbaar hbo werk en denkniveau met een aanstelling van minimaal 0,4 fte, waarvan minimaal 8 lesuren per week.
  • Je kunt de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift volgen en een (start)bekwaamheid voor het beroep van docent in het mbo behalen. Ook bij deze cursus kun je in aamerking komen voor een zij-instroomsubsidie.

         

Lerarenbeurzen voor scholing

Ben je leraar en wil je je verder specialiseren in het onderwijs of een eerstegraadsbevoegdheid halen? Er zijn twee beurzen beschikbaar. Met de ‘Lerarenbeurs voor scholing’ is het mogelijk met een flinke vergoeding een erkende hbo-bachelor- of masteropleiding te volgen. Daarnaast biedt de Gemeente Amsterdam ook een 'Amsterdamse teambeurs' aan. Deze beurs is bestemd voor lerarenteams. Elke school krijgt een maximaal besteedbaar bedrag waarbij de school zelf bepaalt of dit bedrag aan één of meerdere teams besteed wordt in de komende 4 jaar.

Meer informatie over deze beurzen.

Faculteit Onderwijs en Opvoeding van de HvA

Startbekwaam en stadsbekwaam, dat is het profiel van de Faculteit Onderwijs en Opvoeding. Van leraren in de stad wordt veel verwacht. Als docent krijg je te maken met een zeer diverse populatie aan leerlingen, kinderen en ouders. Je gaat steeds meer samenwerken met andere professionals en met instellingen in de omgeving van het kind en op de school. Dat betekent dat je niet alleen startbekwaam, maar ook 'stadsbekwaam' moet zijn.

Je wordt opgeleid in een inspirerende leeromgeving met de volgende uitgangspunten:

 • Leren in de beroepspraktijk van Amsterdam en omgeving staat centraal
 • Contact tussen docent en student wordt gestimuleerd
 • Samenwerking tussen studenten wordt gestimuleerd
 • Er worden actieve leervormen gebruikt
 • Er wordt regelmatig voor feedback gezorgd
 • Verschillende talenten en manieren van leren worden gerespecteerd

De vele contacten met de scholen en in de regio leveren praktijkopdrachten en gastdocenten. Ook werkt de HvA samen met andere kennisinstellingen zoals de UvA en de VU. Een studie aan de HvA betekent gebruikmaken van de veelzijdige leer- en werkomgeving die de stad Amsterdam biedt.

 

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 16 april 2019

Leraar iets voor jou?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien