Hogeschool van Amsterdam

Terug naar de collegebanken

Welke routes kun je dan bij ons volgen?

Je werkt al enige jaren in je huidige functie en bent toe aan een nieuwe stap. Je wilt een beroep gaan uitoefenen dat maatschappelijk van betekenis is.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Leraar worden iets voor jou?

Kiezen voor het beroep van leraar of pedagoog betekent dat je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen of jongeren. Of je kunt een stap in je loopbaan zetten door je kennis te verdiepen, te verbreden en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. 

Bij de HvA word je opgeleid tot een stevige professional die zelfbewust is en open minded. Een groot deel van de opleiding volg je in de praktijk op je stageschool. Daar leer je onder andere omgaan met mensen die verschillen in interesses, culturele en sociale achtergrond en in te spelen op verschillende situaties.   

Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden.  Bekijk welke aansluit op jouw situatie.

Flexibel studeren

Goed om te weten is dat onze deeltijd bacheloropleidingen een flexibel studieprogramma aanbieden. Je hebt de mogelijkheid je studie versneld te volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen en je werkervaring. Tijdens een intake bekijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien. Samen stel je een studiecontract op, dat ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de examencommissie.

Heb je een hbo- of wo bachelordiploma? Dan kun je de Pabo HvA in deeltijd volgen.

Heb je een mbo-4-, havo-, vwo- of een propedeusediploma? Dan kun je een reguliere bachelor lerarenopleiding in deeltijd volgen.

 • Ik werk in het basisonderwijs en heb een hbo- of wo-bachelordiploma
 • Ik werk in de onderbouw van het voortgezet onderwijs of het beroepsonderwijs:
  • Heb je een hbo of wo-bachelordiploma? Dan kun je een assessment voor het zij-instroomtraject doen. Blijkt uit het assessment dat je geschikt bent om direct voor de klas te staan, dan zorgt de opleiding voor een passend programma van maximaal twee jaar.
  • Heb je een havo-, mbo- of vwo-diploma dan kun je de reguliere lerarenopleiding in deeltijd volgen.
    
 • Ik werk in het mbo en heb een hbo- of wo-bachelordiploma of een aantoonbaar hbo werk en denkniveau met een aanstelling van minimaal 0,4 fte, waarvan minimaal 8 lesuren per week.
  • Je kunt de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift volgen en een (start)bekwaamheid voor het beroep van docent in het mbo behalen. Ook bij deze cursus kun je in aamerking komen voor een zij-instroomsubsidie.

         

Lerarenbeurzen voor scholing

Ben je leraar en wil je je verder specialiseren in het onderwijs of een eerstegraadsbevoegdheid halen? Er zijn twee beurzen beschikbaar. Met de ‘Lerarenbeurs voor scholing’ is het mogelijk met een flinke vergoeding een erkende hbo-bachelor- of masteropleiding te volgen. Daarnaast biedt de Gemeente Amsterdam ook een 'Amsterdamse teambeurs' aan. Deze beurs is bestemd voor lerarenteams. Elke school krijgt een maximaal besteedbaar bedrag waarbij de school zelf bepaalt of dit bedrag aan één of meerdere teams besteed wordt in de komende 4 jaar.

Meer informatie over deze beurzen.

 

 

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 20 november 2019

Leraar iets voor jou?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien