Student aan het woord

Testimonial

"Na mijn mbo-opleiding SPW heb ik een jaar gewerkt als hoofdbegeleider bij een autismecentrum in Amsterdam. Daar begeleidde ik een groep om naar het speciaal onderwijs te kunnen gaan."

Ik vind lesgeven geweldig. Ik heb het gevoel dat ik een echte bijdrage aan de maatschappij lever

Sara Mak - 3e jaar Leraar Pedagogiek

"Tijdens dat jaar merkte ik dat ik graag met een andere doelgroep wilde werken, namelijk gezonde kinderen. Ik wilde ook weer naar school, om een hbo-opleiding te volgen. Ik heb toen gekozen voor de opleiding Pedagogiek.

Ik ben inmiddels derdejaarsstudent en heb gekozen voor de lerarenvariant. Dat past goed bij me. Destijds zeiden mijn docenten op het mbo al dat ze mij voor de klas zagen staan. Ik vind dit jaar geweldig. Lesgeven bevalt me heel goed en de vakken die ik krijg, sluiten goed aan op wat je op je stage doet, bijvoorbeeld het vak De Docent als Coach. Het eerste jaar moest ik wel wennen aan het hbo-niveau en een andere werkwijze dan die ik kende van het mbo. Ik kreeg veel theorie en moest veel lezen. Ook moest ik leren zelfstandig te werken. Met goed plannen en zoveel mogelijk colleges bijwonen is het me gelukt. Ook leren we in groepjes. We plannen studiemomenten en overleggen met elkaar. Zo hebben we steun aan elkaar en leren we van elkaar.

Ik heb dit jaar 2,5 dag per week les gegeven op het Horizoncollege. Ik geef les aan leerlingen die de opleiding maatschappelijke zorg en pedagogisch werk volgen. Ik geef nu vijf vakken en verder woon ik vergaderingen bij, bereid ik lessen voor en maak ik ook individuele afspraken met leerlingen. Het team waar ik deel van uitmaak is erg leuk. Mijn collega-docenten staan open voor mijn ideeën als nieuwe docent en ik word goed begeleid door docenten van de HvA. Ik heb dit jaar ook een fijne mentor waar ik veel aan heb. Ze observeert wie ik ben en begeleidt mij bij het bereiken van mijn leerdoelen. Voor mij is deze steun erg belangrijk.

Voor de keuze van mijn minor denk ik aan Kindermishandeling Signaleren in het Beroepsonderwijs’. Daarmee krijg ik meer kennis over jeugdzorg. Of Coachen en Begeleiden, dat lijkt me ook leuk.

Ik wil na de afronding van de opleiding graag voor de klas staan. Ik mag waarschijnlijk op mijn stageschool blijven. Dat is fijn, want ik voel me daar thuis en ik woon er dichtbij."