HvA partner in onderzoek naar gelijke onderwijskansen

12 sep 2019 11:11 | Faculteit Onderwijs en Opvoeding

De HvA gaat als partner in de werkplaats Gelijke Onderwijskansen praktijkgericht onderzoek doen naar de bestrijding van onderwijsachterstand in de regio Amsterdam. De werkplaats ontvangt van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) een subsidie van € 600.000 voor de periode 2019-2022.

In de werkplaats Gelijke Onderwijskansen zal het onderzoek zich focussen op de thema’s Taal, Leerkrachtverwachtingen en Versterken van hulpbronnen. De HvA gaat samen met de UvA en het Kohnstamm Instituut interventies ontwikkelen en onderzoeken die gelijke kansen in het basisonderwijs bevorderen. Dit zijn bijvoorbeeld projecten gericht op een effectief rekenonderwijs voor kinderen met een taalachterstand in de instructietaal. Alle Nederlandse scholen ontvangen het eindrapport van het onderzoek.

Gelijke Onderwijskansen is een samenwerkingsverband van de Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), de Amsterdamse Stichting voor Katholiek, Protestants-Christelijk en Interconfessioneel Onderwijs (ASKO), Stichting Sirius, de Almeerse Scholen Groep (ASG), Zaan Primair, de Hogeschool van Amsterdam (faculteit Onderwijs en Opvoeding), de Universiteit van Amsterdam (afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), het Kohnstamm Instituut en de afdeling Onderwijs en Leerplicht van de gemeente Amsterdam.