Klimaatbewust gedrag onder de loep bij nieuwe HvA-master

14 sep 2022 17:16 | Faculteit Maatschappij en Recht

De Hogeschool van Amsterdam komt met de eerste beroepsopleiding op masterniveau in Nederland die opleidt tot specialist klimaatbewust gedrag. De master Klimaatpsychologie en -gedrag start naar verwachting in september 2023. Het panel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de opleiding positief beoordeeld, maar de opleiding is nog in afwachting van het formele accreditatiebesluit.

Om de klimaatcrisis het hoofd te kunnen bieden, moeten we anders gaan leven. Dat vraagt om gedragsverandering van veel mensen. In deze deeltijdopleiding ontwikkelen professionals zich in twee jaar tot specialist op het gebied van klimaatbewust gedrag, die overheden en organisaties kan ondersteunen de complexe transitie naar een duurzame samenleving te maken.

Esther Parigger, opleidingsmanager Klimaatpsychologie en -gedrag: “Dat we het klimaat minder zouden moeten belasten, is voor veel mensen duidelijk. Toch gedragen we ons daar niet altijd naar. In deze master leer je wat mensen tegenhoudt zich duurzamer te gedragen, wat er moet gebeuren om dit gedrag te veranderen en hoe je dat klimaatbewuste gedrag vervolgens behoudt.”

Positief oordeel

Het panel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de opleiding positief beoordeeld en is daarmee van mening dat de masteropleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen. De opleiding is nog in afwachting van het formele accreditatiebesluit, waarna de opleiding in september 2023 van start zou kunnen gaan bij de faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam.

Transitiethema’s

De master is gericht op professionals die al werkzaam zijn in de praktijk, bijvoorbeeld bij overheden, gemeenten, onderzoeks- en adviesbureaus, milieuorganisaties of in het bedrijfsleven. Tijdens de opleiding werken zij aan een concreet verandertraject uit de eigen praktijk, dat aansluit op een van de vier centrale transitiethema’s: de mobiliteitstransitie, de energietransitie, de eiwittransitie (naar meer plantaardige eiwitten) en de transitie naar een circulaire economie.

De masterstudenten krijgen daarbij colleges van experts uit het hele land en van onderzoekers van het aan de master verbonden HvA-lectoraat Psychologie voor een Duurzame Stad.

Esther: “In het programma besteden we ook veel aandacht aan het maken van verbinding met mensen. Hoe ga je het gesprek over klimaatverandering aan met mensen die er misschien heel anders over denken? Klimaatcoaching is daar een belangrijk onderdeel van.”

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Na de master

Na de master kunnen professionals in klimaatpsychologie en -gedrag in verschillende rollen betrokken zijn bij de aanpak van actuele gedragsvraagstukken op het gebied van klimaat en duurzaamheid. Bijvoorbeeld als ontwikkelaar van gedragsinterventies, duurzaamheidsadviseur, gedragsonderzoeker, beleidsmedewerker of procesbegeleider van verandertrajecten. Zo spelen zij een cruciale rol in de snel veranderende maatschappij en kunnen ze een blijvende verandering op het gebied van klimaatbewust gedrag realiseren.

Meer weten?

Contact

Neem voor meer informatie contact op met opleidingsmanager Esther Parigger: e.m.parigger@hva.nl