Femke Halsema spreekt afgestudeerde toegepast psychologen toe

10 dec 2020 20:30 | Faculteit Maatschappij en Recht

Thuis met een laptop je diploma-uitreiking bezoeken; dat dit heel feestelijk kan zijn, liet de opleiding Toegepaste Psychologie (TP) op 10 december zien. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, bracht een online bezoek en sprak de negentig net afgestudeerde TP-studenten persoonlijk toe.

Toegepaste Psychologie trok alles uit de kast om er een feestelijke uitreiking van te maken. Vanuit HvA-locatie het Wibauthuis trapten docenten Lorine van Loon en Michel Wagemans de avond af en heetten de studenten en hun familie via een videoverbinding welkom.

Foto docenten

Vanuit het WIbauthuis heetten docenten Michel Wagemans en Lorine van Loon de afgestudeerden en hun familie welkom.

Halsema, burgemeester van de stad waar veel TP-studenten hun stage of afstudeeronderzoek hebben gedaan naar gedragsverandering, bracht een verrassingsbezoek aan de online uitreiking. Zij feliciteerde de afgestudeerden met het behalen van hun diploma in deze moeilijke tijd. “Jullie zijn nu toegepaste psychologen - een chic woord. En dat betekent dat jullie mensen willen helpen. Jullie willen ervoor zorgen dat de samenleving sterker wordt. Dat het welzijn van de mensen die er leven beter wordt. En jullie zullen waarschijnlijk ook willen kijken voorbij de simpele etiketten, de labels, die mensen heel vaak opgeplakt krijgen.”

"Dag TP'ers. Van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie diploma. En jullie vragen je waarschijnlijk af wat ik ermee te maken heb. Maar jullie krijgen als cadeau het essay dat ik schreef, voordat ik burgemeester werd, voor de maand van de filosofie en dat heet 'Macht en verbeelding'. En nu weet ik niet meer precies wat erin heb gezet, maar ik weet wel ongeveer waarover het ging. Het gaat erover dat een samenleving altijd hoop moet kunnen hebben en moet kunnen dromen over een betere toekomst. En dat is volgens mij ook de belangrijkste reden waarom jullie deze opleiding hebben gedaan. Jullie zijn nu toegepaste psychologen - een chic woord. En dat betekent dat jullie eigenlijk mensen willen helpen. Jullie willen er natuurlijk voor zorgen dat de samenleving sterker wordt. Dat het welzijn van de mensen die er leven beter wordt. En jullie zullen waarschijnlijk ook willen kijken voorbij de simpele etiketten, de labels, die mensen heel vaak opgeplakt krijgen. Wat beweegt mensen? Waarom handelen mensen zoals zij dat doen? Waarom zijn mensen soms akelig tegen elkaar en waarom juist niet? Waarom zijn mensen ook vaak weer tot het goede bereid? Volgens mij hebben jullie een prachtig diploma behaald. En jullie kunnen er alle kanten mee op. Je kan gaan werken, je kan doorstuderen. Jullie zijn afgestudeerd in een moeilijke tijd en dat heeft waarschijnlijk jullie laatste studiejaar niet zo leuk beïnvloed. Corona heeft mensen verder bij elkaar vandaag gehaald. Jullie hebben waarschijnlijk vaak thuis moeten zitten, minder vrienden kunnen zien, minder uit geweest. En dat geldt voor heel veel mensen in onze samenleving, dat ze een moeilijke tijd hebben gehad. Veel mensen zijn eenzamer geworden. En dat betekent dat zij mensen zoals jullie ook echt heel erg nodig hebben. Mensen die hen kunnen helpen om hun leven te begrijpen en de samenleving waarin zij leven beter te begrijpen. Ik wens jullie alle geluk. Ik wens jullie een geweldige toekomst en heel veel plezier van het diploma dat jullie net hebben behaald. Van harte."

Nissrine Aissati, ook net afgestudeerd en daarnaast TEDx-spreker, gaf online een graduation speech waarin zij terugblikte op de tijd op de HvA en wat een toegepast psycholoog voor de mensen kan betekenen.

Afgestudeerd in een moeilijke tijd

Opleidingsmanager Frank Posthumus: “Zoals Femke Halsema ook aangaf, zijn deze studenten in een moeilijke tijd afgestudeerd. Toch wilden we hen de eer geven die zij verdienen. Wij investeerden in een mooi, online feest omdat we trots zijn op de studenten die in coronatijd toch afstuderen.”

Studenten moeten wel nog een keer naar de HvA toe komen om hun getuigschrift Bachelor of Science op te halen. HvA-diploma’s worden alleen persoonlijk overhandigd en moeten bovendien ondertekend worden door de afgestudeerde student.

Wat doet een toegepast psycholoog?

Toegepast psychologen gaan aan de slag in uiteenlopende functies zoals loopbaanbegeleider, marktonderzoeker, beleidsadviseur of trainer. Meer weten over Toegepaste Psychologie? Kom 12 december naar de online open dag van de HvA en breng om 11.30 uur een bezoek aan de live talkshow met studenten en docenten Toegepaste Psychologie.