Jelita Altman wint landelijke TP-scriptieprijs

23 mei 2017 10:56 | Faculteit Maatschappij en Recht

Hoe motiveer je de lokale bevolking van Bali om hun kookolie op een milieuvriendelijke manier weg te gooien? Zodat je met de gerecyclede olie een Bio Bus kunt laten rijden? Jelita Altan, student Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), ging in opdracht van de Green School in Bali op zoek naar antwoorden. Met het resultaat won ze deze maand de landelijke TP-scriptieprijs.

Groenste school op aarde

De Green School is een ecologische school op Bali en telt 400 leerlingen van kleuterschool tot hoger onderwijs. De school staat bekend als voorloper op het gebied van duurzaamheid in onderwijs; ze willen de groenste school op aarde zijn. Studenten van de school hebben het idee opgevat om de bus waar de leerlingen iedere dag mee naar school reizen naar school te laten rijden op biodiesel; de zogenaamde Bio Bus. Biodiesel wordt gemaakt van gerecyclede kookolie en gerecyclede kookolie is weer afkomstig uit de huishoudens van de Balinese bevolking. Jelita laat in haar afstudeerscriptie zien hoe de school de lokale bevolking kan stimuleren om hun kookolie op een duurzame manier weg te gooien, zodat deze kan worden hergebruikt door de Bio Bus.

Gewoontegedag en probleembewustzijn

Jelita verzamelde de gegevens voor het onderzoek via wetenschappelijk literatuuronderzoek, deskresearch en semigestructureerde interviews met lokale Balinese bewoners en met andere recycle-initiatieven in Bali. Het bleek dat de lokale bewoners het lastig vonden om hun gewoonte om hun kookolie op een niet-duurzame manier weg te gooien aan te passen. Daarnaast waren ze zich vaak niet eens bewust van de voordelen van koken op een milieuvriendelijke manier.

Duurzaam gedrag via community

In een adviesrapport gaf de onderzoekster aan hoe de studenten en medewerkers van de school aan de slag kunnen met het stimuleren van duurzaam gedrag bij lokale Balinese mensen en hun kookoliegebruik. Ze adviseert de school bijvoorbeeld om gebruik te maken van de community Gotong Royong om de bewoners te bereiken; een community die bijna iedereen kent en gebruikt wordt voor wederzijdse hulp en buurtwerk.

Impact en bevlogenheid

Het onderzoek richt zich volgens de jury op een actueel en maatschappelijk relevant thema met veel impact. “De betrokkenheid en bevlogenheid van de student bij dit thema spat van de pagina’s af. Ook getuigt de scriptie van een groot aansluitingsvermogen bij de lezer, de opdrachtgever en bovenal de lokale gemeenschap waarbij onderzoek werd verricht en waar de ontwikkelde interventie zich op richt. De student laat zien te beschikken over een grote mate van culturele sensitiviteit.” aldus de jury.

Meer informatie

De TP-scriptieprijs is een initiatief van zes hogescholen met een opleiding TP en toegepastpsycholoog.nl en is dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.