Urban Vitality - Van Topzorg naar Topsport

Amsterdam bruist. Al eeuwen. En dat houden we graag zo. Daarom onderzoekt het Centre of Expertise Urban Vitality (CoE UV) hoe zij stadsbewoners kan helpen vitaal en gezond te worden of te blijven. In wijken, op scholen en bij sportverenigingen.

In de stad wonen uiteenlopende groepen die ondersteuning kunnen gebruiken bij hun gezondheid en leefstijl. Neem kwetsbare ouderen die thuiswonen, kinderen met overgewicht of hartpatiënten die moeten revalideren. Maar ook topsporters, die willen weten hoe zij nog beter kunnen trainen.

CoE UV kijkt hoe we de vitaliteit kunnen versterken van deze groepen met verschillende culturele achtergronden en sociaal-economische status, van Nieuw-West tot centrum tot Zuid-Oost. Hiervoor werken we samen met bijvoorbeeld de gemeente, zorginstellingen en ziekenhuizen. Én natuurlijk met deze mensen zelf.

Wat doen we zoal?

Onderwijs

Onder de onderzoekers zijn veel docenten van de HvA. Zij gebruiken de laatste inzichten uit het onderzoek in het onderwijs. Studenten leren meebuigen met een steeds veranderende maatschappij en nieuwe oplossingen te bedenken. Zo brengen we de aankomende (wijk)verpleegkundigen, paramedici, diëtisten, sportdocenten en ondernemers een onderzoekende basishouding bij, zodat zij na hun afstuderen direct hun steentje kunnen bijdragen aan een gezonde stad.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 12 juli 2024