Student aan het woord

Testimonial

Als verpleegkundigen hun kennis willen verdiepen, stoppen zij meestal met zorg verlenen aan het bed. De master Critical Care brengt daar verandering in. Verpleegkundigen in de acute en intensieve zorg kunnen een wetenschappelijke opleiding voortaan combineren met hun werk ‘aan het bed’. Maar is de werkvloer wel klaar voor verpleegkundigen met wetenschappelijke bagage?

Rond de nieuwe wet big is veel discussie losgekomen; er is veel gaande over de nieuwe richting van het verpleegkundig beroep. Dat kunnen we aangrijpen en ons vak zelf een bepaalde kant opsturen.

Lotte Sorber - Master Critical Care

In de collegebanken van de Vrije Universiteit zitten verpleegkundigen Floor Esvelt, Nathan Worms (beiden Amsterdam UMC, locatie VUmc) en Lotte Sorber (Amsterdam UMC, locatie AMC) te wachten op het volgende college over patiënten met een delier van gastdocent Mark van den Boogaard (Radboud MC).

De verpleegkundigen leren de komende maanden in de master om wetenschappelijk onderzoek te doen, terwijl zij daarnaast blijven werken op hun afdeling in het ziekenhuis. Met die vaardigheden kunnen zij straks signaleren of de verpleegkundige zorg effectief verloopt, en waar die beter kan. Later dit jaar gaan de masterstudenten een onderzoek uitvoeren binnen hun eigen afdeling, waarvoor zij ook patiëntgegevens gebruiken.

Je werk is als verpleegkundige vooral aan het bed”, zegt Lotte. “Mbo’ers en hbo’ers doen daar vrijwel hetzelfde werk. Want onderzoek doen en je kennis inzetten is natuurlijk welkom, maar zie daar maar eens tijd voor te krijgen in het ziekenhuis.