Student aan het woord

Testimonial

Ken je haar nog? Die IC-verpleegkundige die in de eerste coronagolf 55.000 sportshirtjes en 30.000 pakjes kauwgom ophaalde voor verpleegkundigen in 40 ziekenhuizen door heel Nederland? Waarvoor ze ook nog een VIVA400 nominatie behaalde? Dat verhaal heeft natuurlijk een keerzijde, want terwijl deze actie mega succesvol werd, stond Floor zelf keihard levens te redden op de IC in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. En nu, tijdens de tweede golf, werkt ze daar nog. “Uiteraard!”

Ik heb wel veel aan mijn opleiding, juist ook tijdens corona. We leren kritisch te kijken naar onderzoeken en de beste bewijzen uit de praktijk.

Floor Esvelt - Master Critical Care

Ongelooflijk dat ze dat zo overtuigd kan zeggen, terwijl ze in één adem ook vertelt dat haar emmertje vol is, na die zware maanden met Covid19. Dat er eerst iets uit dat emmertje moet, voordat er weer iets bij kan. Dat het beeld van patiënten op de buik in bed niet fraai is, het geluid van de beademing in die beklemmende stilte in je hoofd blijft galmen. Dat collega’s omvallen met PTSS-klachten, burn-out. Dat het tekort aan beschermende kleding en mondmaskers tijdens de eerste golf in de ziekenhuizen voor schrijnende situaties zorgde; voor het personeel, maar zeker ook voor familieleden die niet bij hun doodzieke man, vader, vrouw, moeder op bezoek konden. Alle verlof werd ingetrokken, ze werkte meer dan fulltime.

Dat ze daarnaast de HvA-master Critical Care bij de opleiding Verpleegkunde doet, begonnen in 2019, en dat die behoorlijk in de knel kwam. “Maar er was zoveel saamhorigheid, dat applaus op de balkons, de initiatieven uit de stad, het eten dat op de afdeling werd bezorgd. Het liftte ons op.”