Hogeschool van Amsterdam

Met samengeknepen billen klaarzitten voor de virtuele open avond

Gastcolumn door Lynn Sangers

23 apr 2020 10:54 | Faculteit Gezondheid

Daar dan zit je dan, in je examenjaar havo, vwo of mbo. De diploma-uitreiking gaat niet door, je ontvangt het papiertje per post en je viert dit met alleen ouders en oma in de woonkamer. Nee, wacht dat is al één persoon te veel. Sorry oma, we doen wel een videobelletje!

En dan moet je ook nog voor 1 juni een studiekeuze maken. Maar hoe doe je dit zonder eerst in een muffige metro of trein te zitten naar een open dag, in de file te staan of de afslag te missen? Zonder ouders die je pushen om een vraag te stellen aan een docent of student, of je voor schut zetten door zelf een vraag te stellen? Je voelt ‘m al: dan bezoek je een online open avond!

Half maart werd besloten dat onze hogeschool, net als al een aantal andere, een online open avond zou organiseren. De eerste in onze historie en wel meteen twee weken later, op dinsdagavond 7 april. Virtual Classrooms werden opgetuigd, audiocolleges opgenomen, foto’s van studenten en docenten verzameld en webpagina’s aangemaakt. Schouders eronder en alle zeilen bijzetten, want sfeer zou er geproefd worden!

En toen was het zover. Op dinsdagavond 7 april zaten onze studenten en docenten met klamme handjes en samengeknepen billen (‘Werkt de link wel? Sta ik niet op mute? Wat nou als 150 bezoekers tegelijk vragen gaan stellen?’) te wachten tot ze hun online presentatie moesten geven. Of ze wachtten op de eerste studiekiezers die de live chat bezochten om hun brandende vragen te stellen.

Ondanks de korte aanlooptijd naar de open avond hadden de opleidingen binnen onze faculteit een goede opkomst en waren en weinig tot geen online mankementen op het moment suprême. De enquête-resultaten zijn nog niet binnen, maar over het algemeen was de conclusie: voor herhaling vatbaar. Wie weet, als het een beetje tegenzit doen we dit volgend studiejaar gewoon nog een keer 😉

Wil jij ook een gastcolumn schrijven? Meld je aan via medewerkersnieuwsfg@hva.nl