Interview met Irene Sparreboom

10 feb 2020 13:35 | Faculteit Gezondheid

Irene Sparreboom neemt vanaf 1 februari tijdelijk de plaats in van Wilma Scholte op Reimer als decaan van FG en FBSV. Wie is deze bestuurder, en wat kunnen de faculteiten van haar verwachten? We spraken de nieuwe decaan over haar indruk van deze faculteiten, haar opdracht, en hoe zij de HvA ervaart.

Irene, je hebt lang bij FDMCI gewerkt, onder meer als opleidingsmanager en interim-decaan. Wat is je indruk van deze twee faculteiten?

“Mijn eerste indruk is echt: wat een ontzettend aardige en vrolijke mensen hier! Beide faculteiten hebben duidelijk een eigen dynamiek en sfeer, maar allebei heel prettig. Tegelijk kost het ook tijd om een faculteit echt goed te leren kennen, dus daar zit ik middenin.”

Momenteel is er geen directeur bedrijfsvoering om je te ondersteunen. Maakt dat je werk lastig, aangezien je nog niet lang begonnen bent?

“Eigenlijk heb ik daar helemaal geen last van. Toen ik interim-decaan was bij FDMCI was iedereen vertrokken: er was geen faculteitssecretaris, geen bedrijfsvoerder, en de management-assistent vertrok met Geleyn mee. Dus hier is alles prima geregeld! Monique Waasdorp neemt de taken waar.

Daarnaast heb ik geleerd om te vertrouwen om de mensen om mij heen, met wie ik werk. Iedereen is hier een professional, iedereen doet zijn werk goed. Daarom weet ik dat ik op die kennis kan afgaan. En als niemand nog het antwoord heeft, dan zoeken we het uit, dan verzinnen we het zelf.”

Je hebt andragologie gestudeerd: ‘de opvoeding van volwassenen’. Komt dat van pas als bestuurder?

“Die opleiding bestaat inmiddels niet meer; het was een brede studie die vooral gaat over coaching en veranderprocessen. Ik heb er veel van geleerd, waarvan ik nog steeds gebruikmaak in mijn werk. Als ik de bottom-line zou moeten omschrijven, dan is dat: ga altijd met iemand in gesprek.

En ook is mijn motto: ‘iedere verandering is te veranderen’.  Daarmee bedoel ik dat je niet tot in het oneindige moet doorzetten als iets niet werkt, alleen omdat eerder een verandering of koers is ingezet. Ook dit heb ik waarschijnlijk uit die tijd meegekregen.”

Je hebt gewerkt als opleidingsmanager, als interim-decaan en meer. Wat is eigenlijk je indruk van de HvA?

“De HvA is aan de ene kant een heel grote, bureaucratische organisatie. Aan de andere kant is het óók een gemeenschap, waarin je kansen krijgt en dingen kunt laten gebeuren. Ik werk nu al ruim 25 jaar bij de HvA, en de hogeschool heeft me ook allerlei kansen geboden, nieuwe banen en ontwikkelmogelijkheden… Tegelijk hebben we er allemaal last van dat het zo groot is: het duurt soms lang om iets erdoor te krijgen, of denk aan studenten die tegen procedures aanlopen. Het is én, én.

En studenten zijn vooral heel leuk! Als decaan spreek je studenten eigenlijk als het helemaal misgaat, maar ik ontmoet ook studenten van de medezeggenschapsraden en studieverenigingen, laatst nodigden ze me bijvoorbeeld uit voor hun borrel. Wat me opvalt is dat ze heel open zijn.”

Decaan is een hectische baan, helemaal van twee faculteiten! Wat doe je in je vrije tijd om te ontspannen?

‘Daar ben ik niet zo goed in, ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en stort me gewoon in het werk. Mijn kinderen zijn al jaren de deur uit, dus dat maakt het ook makkelijker om na werktijd door te gaan. Ik vind eigenlijk dat dat wat minder moet, er is ook nog een leven náást werk.

Maar ik heb geen hobby’s, ja, ik fiets wel en ik wandel, dat wel! Maar bij FBSV maakt dat vast geen indruk.”

Wat is de opdracht die je in deze rol hebt gekregen?

“Dat is vooral om te zorgen dat het allemaal loopt, met de focus op de samenwerking tussen beide faculteiten. Daarbij is het belangrijk dat er óók aandacht is voor de eigenheid van beide faculteiten. Het is zowel het een als het ander.

Daarnaast is belangrijk om het Centre of Expertise verder tot bloei te brengen, en bij FG is de brede paramedische bachelor een belangrijke focus, bij FBSV de onderwijsvernieuwing. Mijn taak is vooral om de huidige zaken voor te zetten. Met de aanstelling van de nieuwe decaan bemoei ik mij verder niet; ik blijf hier tot de nieuwe decaan komt.”

Wil je medewerkers nog een boodschap meegeven?

“In principe staat de deur open. Als mensen naar mij toekomen en vragen stellen, vind ik dat fijn. Mensen kunnen naar binnen wandelen als zij iets willen bespreken, dat stel ik echt op prijs.”

Tot slot; kun je jouw persoonlijkheid en leiderschapsstijl omschrijven?

“Ik ben open, en je kunt van mijn gezicht aflezen wat ik ergens van vind. Als ik iets niks vind kun je het van mijlenver zien. Soms vergeet ik dat ik daarop moet letten. Voor mij geldt echt ‘what you see is what you get’."