Oefentherapie-studente danst sterren van de hemel voor de camera

3 dec 2019 12:20 | Faculteit Gezondheid

Claudia van der Helm is laatstejaars student Oefentherapie aan de Hogeschool van Amsterdam, naast haar studie danst ze gemiddeld 15 uur per week en schitterde ze afgelopen maand in het programma Dancing With The Stars. Hoe is het om mee te doen aan Dancing With The Stars, waar komt die passie voor dansen vandaan en hoe combineert ze dit met haar fulltime studie?

Het dansen heeft Claudia niet van een vreemde, want haar ouders dansten ook al samen wedstrijden en trainden meerdere keren per week. Dat zorgde ervoor dat Claudia als jong meisje al graag, net zoals haar moeder, in zo’n mooie jurk wilde dansen. Op haar zesde is ze zelf begonnen met stijldansen. En deze zomer, na al die jaren hard trainen, was ze te bewonderen als danspartner van Youtuber Rutger Vink in het tv programma Dancing With The Stars.

Voor de camera’s in afstudeerjaar

Claudia’s deelname aan het tv-programma kwam best op een lastig moment, want ze begon net aan haar afstudeerjaar. En ze houdt zelf ook niet zo van camera’s. “Helemaal niet handig dus” aldus Claudia zelf. Dat ze mee heeft gedaan aan Dancing With The Stars, komt eigenlijk door haar trainster: die moedigde Claudia aan om toch auditie te doen. Ook haar danspartner wilde de gok wel wagen.

Gekozen uit ruim 300 dansers

Na een weekend vol auditierondes, met meer dan 300 dansers en danseressen eindigde Claudia als een van de beste 28 en later kreeg zij het nieuws dat ze als een van de 11 dansers mee mocht doen aan het programma. Die kans wilde ze natuurlijk niet laten schieten. En daar heeft ze geen moment spijt van gehad. “Er is niks leukers om dag in dag uit te mogen doen wat je het allerliefste doet, dansen.”

Afstuderen een uitdaging

Daartegenover stond wel dat Claudia voor het tv- programma keihard moest trainen, zo’n 7 uur per dag, iedere dag. Dat maakte de combinatie van tv en afstuderen een uitdaging. Zo wilde Claudia graag eerder beginnen met haar afstudeerstage, zodat ze tijdens de liveshow’s geen stage zou hoeven te lopen, maar hier stond de opleiding niet bepaald om te springen.

Door Claudia’s vastberadenheid, en doordat zij zelf met plannen en opties kwam, heeft ze de opleiding toch kunnen overtuigen. Claudia noemt zichzelf namelijk een keiharde werkster, die door hard werken de afgelopen 3 jaar geen enkele herkansing heeft hoeven doen, ondanks de combinatie tussen topsport en een fulltime opleiding. Ze heeft ook nooit vrij gevraagd voor dansen ondanks EK's en WK's, maar zorgde dat het nodige werk al eerder ingeleverd werd. “Ik ben blij dat ik van de opleiding uiteindelijk de kans heb gekregen om dit avontuur aan te gaan.”

Dansen en oefentherapie passen bij elkaar

De keuze voor de opleiding Oefentherapie past goed bij Claudia’s liefde voor dansen. “Ik heb voor de studie Oefentherapie Mensendieck gekozen, omdat ik door mijn dansen al vanaf mijn 6de intensief bezig ben met mijn lichaam en het heel interessant vind hoe het lichaam werkt.”

Na haar studie wil ze graag op zoek naar een baan in de oefentherapie. “Hopelijk lukt het me om op mijn stagebedrijf te blijven, ik heb het daar erg naar mijn zin.” Claudia vertelt dat ze qua dansen probeert alles eruit te blijven halen wat mogelijk is, want ze is voor haar gevoel nog lang niet op haar max. Op de vraag of ze nog een keer mee zou willen doen aan Dancing With The Stars is haar antwoord dan ook volmondig: “Ja! ik zou super graag nogmaals meedoen.”