Hogeschool van Amsterdam

Nathan Worms winnaar Anna Reynvaan Studentenprijs

‘Zelfmeten stollingswaarden: “dat wordt toch vaste prik”?

31 mei 2016 15:43 | Faculteit Gezondheid

Met zijn onderzoek naar het zelf meten van stollingswaarden door patiënten onder behandeling bij de trombosedienst, heeft derdejaars Verpleegkunde-student Nathan Worms (Hogeschool van Amsterdam) de Anna Reynvaan Studentenprijs gewonnen. Zelfmeting is volgens Nathan (20) veiliger, de kwaliteit van leven verbetert er door, de sterftekans neemt af en er kan veel geld worden bespaard.

‘Het regime van de trombosedienst’

Maandelijks tot wekelijks in de rij zitten bij de trombosedienst om door een bloedprik je stollingswaarde zo goed mogelijk te monitoren. Voor trombose-patiënten is dit van levensbelang, want bij een verkeerde waarde kunnen bloedingen en bloedpropjes ontstaan, maar het kan je ook doen snakken naar de ‘ontsnapping aan het regime van de trombosedienst’. Zo omschreef een journaliste tevens patiënt in een artikel haar wekelijkse ritje langs de trombosedienst op weg naar het werk. Nathan las dat stuk. “Ik kon me goed voorstellen dat dit een vervelende invloed heeft op je leven. Diabetespatiënten prikken in alle gevallen al zelf thuis. Van de trombose-patiënten is dit zo’n 16%. Ik besloot te onderzoeken wat de effecten zijn.”

Veel te zeggen voor zelfmeting

Niet iedereen kan of wil wekelijks de rit naar de trombosedienst maken, maar daardoor ontstaat wel het risico dat een verkeerde waarde niet goed wordt gemonitord. Uit het literatuuronderzoek van Nathan bleek dat het sterftecijfer zal dalen met 26-33% wanneer de patiënt zelf zijn stollingswaarde in de gaten houdt met een zelftestapparaat. De levenskwaliteit zal toenemen omdat de stress van het ‘regime’ – de beschrijving van de journaliste – wegvalt. Ook rekende hij uit dat als de helft van de 400.000 trombose-patiënten in Nederland geen gebruik meer hoeven te maken van de kliniek dit een kostenbesparing oplevert van vele tientallen miljoenen euro’s (€57,6 om precies te zijn). “Met het onderzoek ligt er na publicatie een aanbeveling. Sommige patiënten moeten na een operatie starten met anti-stollingsmedicatie of slikken deze medicatie al maar meten nog niet zelf. De verpleegkundige kan een voorlichtende rol op zich nemen en deze groep wijzen op de mogelijkheid van het thuis stollingswaarden meten. Zo kan dit advies langzaam in de praktijk in de worden gebracht. Ik hoop dat uiteindelijk de helft van de patiënten  thuis gaan meten .”

Jaarlijkse lezing voor verpleegkundigen

De prijs werd donderdag 26 mei uitgereikt tijdens de landelijke Anna Reynvaan-lezing voor verpleegkundigen. Nathan mocht de prijs in ontvangst nemen van Henk Bakker, voorzitter V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Voorafgaand aan de studentenprijs maakte hij de winnaars bekend van de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs (Nienke van der Voort) en de Anna Reynvaan Praktijkprijs (Ans Rensen). 

Nathan Worms won enkele dagen eerder ook de Anna Reynvaan-schrijfwedstrijd