Hogeschool van Amsterdam

Intensief Klinische Zorg (IKZ)

Verdieping voor verpleegkunde-student

Een man van 73 jaar heeft diabetes mellitus type 2. Hij heeft door de diabetes chronische complicaties ontwikkeld zoals; neuropathie, nefropathie, retinopathie en heeft 7 jaar geleden een TIA doorgemaakt. Op dit moment voelt hij zich niet lekker, hij is moe, heeft dorst en moet vaker plassen dan normaal. Sinds vanmorgen heeft hij een pijnlijk, gezwollen en paars blauw rechterbeen. Als je met hem praat valt je op dat hij geen adequate reactie geeft. Ook geeft hij pijn op de borst aan en klinkt hij benauwd.

Steeds vaker kom je in een topklinisch ziekenhuis afdelingen tegen waar intensief klinische zorg wordt verleend. Vaak zijn dit Medium Care afdelingen. Op deze afdelingen liggen patiënten met een verstoring van één of meerdere vitale functies. Deze hightechafdelingen verlenen specialistische zorg. Dit vraagt om verpleegkundig handelen op hoog niveau. De nadruk ligt op het continu bewaken van de patiënt en het snel kunnen beoordelen welke interventies nodig zijn bij veranderingen in de zorgsituatie.

Facts

► Faculteit Gezondheid
► Locatie: Nicolaes Tulphuis
► Semester 1 en 2 (blok 1 t/m 4)
► Alleen toegankelijk voor HBO-V studenten
► Propedeuse 60 ECTS en minimaal 40 ECTS uit de hoofdfase
► 15 ECTS

Past deze minor bij jou?

“Intensief, en daarin uitdagend”, dat zeggen studenten over de minor Intensief Klinische Zorg. Diepgang vind je in deze minor in het verlenen van complexere zorg en het leggen van verbanden. Een zelfstandige houding is onontbeerlijk vanwege de vele zelfstudie-uren. De lessen en toetsen volgen elkaar snel op. De minor leidt niet op tot Medium Care verpleegkundige of Intensive Care verpleegkundige; de focus ligt op het verlenen van complexe zorg.

Gepubliceerd door  Faculteit Gezondheid 23 januari 2020