Professor of Practice Marleen Stikker

Marleen Stikker is sinds januari 2021 geïnstalleerd als Professor of Practice. Zij is voor deze benoeming voorgedragen door de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI).

Marleen Stikker is internetpionier, oprichter en directeur van onderzoeksinstelling Waag en stond aan de wieg van de Digitale Stad, PICNIC en We Make the City. Zij was intensief betrokken bij het veelvuldig bekroonde FairPhone en de Amsterdam iCapital bid en was in 2018 te gast in een veelgeprezen aflevering van Zomergasten. Maar bovenal is zij een alom gevierd voorvechter van open, eerlijke en inclusieve technologie.

Geleyn Meijer, Rector en lid van het College van Bestuur over Marleen Stikker: ‘In haar rol als Professor of Practice op de D van Digitalisering helpt zij de HvA onder leiding van FDMCI de transformatie naar de digitale samenleving vorm te geven. Marleen heeft grote invloed op het denken over een verantwoorde en op de gebruikers gerichte ontwikkeling van technologie. Zij heeft eerder met succes haar boek ‘Het internet is stuk, maar we kunnen het repareren’ gelanceerd en die titel tekent haar ook. Kritisch, maar immer opbouwend. Dat past uitstekend bij de HvA. Bovendien gaat het over meer dan internet. Digitalisering heeft een grote invloed op ons onderwijs en onderzoek omdat het zowel de manier waarop als de inhoud ervan rigoureus verandert. De huidige situatie, waarin vrijwel al onze activiteiten van de ene op de andere dag digitaal zijn geworden en we nauwelijks tijd hebben gehad om ons af te vragen wat dat eigenlijk betekent, onderstreept de urgentie van dit onderwerp.’

Marleen Stikker is, na Kate Raworth, de tweede Professor of Practice bij de HvA. De functie stelt de HvA in staat om personen aan zich te binden die een inspiratiebron zijn op actuele en toekomstgerichte strategische onderwerpen, passend bij de missie en visie van de HvA.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 24 september 2021