Studieprogramma

Jaar 1

In het eerste anderhalf jaar volg je vakken die de basis vormen voor alle ICT’ers en werk je tijdens projecten in een team aan producten voor echte opdrachtgevers. Tegelijk volg je specifieke vakken die je voorbereiden op jouw gekozen richting in de ICT, de zogenaamde leerroutes.

Lees hier meer over de leerroutes

Games zijn uitgegroeid tot een van de grootste vormen van entertainment ter wereld. Serious Games laten zien dat games meer kunnen zijn dan vermaak. In deze leerroute maak je kennis met beide vormen.

De leerroute geeft je de handvatten om in teamverband games te ontwikkelen voor verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de creatieve industrie. Je wilt leren hoe je games kunt programmeren, van engine tot gameplay. Daarnaast ben je leergierig, technisch en initiatiefrijk. In de leerroute krijg je de mogelijkheid om deze kwaliteiten in te zetten, want er is veel ruimte voor experiment.

Bijna dagelijks bereikt ons nieuws dat overheid of bedrijven te maken hebben met cyberaanvallen van hackers en met datalekken of ransomware. Erkende digidisrupties zoals blockchain, robotisering en internet of things vragen om specialisten die kunnen zorgen voor een stabiele en veilige ICT-dienstverlening.

Bij de leerroute Cyber Security (voorheen System and Network Engineering) leer je technische infrastructuren analyseren, ontwerpen, realiseren en beheren op basis van een systeem- en netwerkarchitectuur. Hiervoor moet je nauwkeurig kunnen werken en geïnteresseerd zijn in besturings- en computersystemen, nieuwe technologieën en internet. Je adviseert bedrijven welke ICT-oplossing het beste is voor hun organisatie en zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen.

Bedrijven kunnen door middel van ICT efficiënter werken. Afstemming tussen business en ICT binnen het bedrijfsleven wordt steeds belangrijker. Door je adviezen over de keuze en haalbaarheid van ICT-oplossingen worden bedrijfsprocessen verbeterd.

In deze leerroute doe je de kennis en ervaring op die nodig is om de brug te slaan tussen bedrijfsstrategie en ICT. Je bent een echte netwerker die zowel de taal van het management, de gebruiker en de programmeur spreekt. Deze sociale vaardigheden combineer je met kennis van ICT, waardoor je projecten soepel laat verlopen. Zo maak je innovatieve ICT-toepassingen mogelijk, die bedrijven helpen om efficiënter en tegelijk klantvriendelijker te werken.

Slimme toepassingen vragen soms om complexe softwaresystemen. Denk aan gebruiksvriendelijke software voor een groothandel, of een slimme webapplicatie voor een muziekfestival. Vooral de vraag naar hoogopgeleide programmeurs, ontwikkelaars en securityspecialisten is groot.

Binnen deze leerroute verdiep jij je in functionele, betrouwbare en gebruiksvriendelijke softwaresystemen. Samen met andere studenten ontwerp en ontwikkel je software voor het onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en organisaties in de zakelijke dienstverlening. Daarbij luister je goed naar de wensen van de klant. Je leert programmeren op het hoogste niveau in verschillende programmeertalen en volgens de nieuwste ontwikkelmethoden.

Hardware en software zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: van robots in industriële productiestraten tot besturingssystemen van tablets en smartphones. In de leerroute Technische Informatica leer je om te programmeren voor zowel hard- als software.

Je leert specifiek hoe je hardware en software programmeert voor Embedded Systems, Industrial Automation en Robotica. Voor deze leerroute is het van belang dat je leergierig bent: je wilt begrijpen hoe techniek werkt. Verder heb je wiskundig inzicht, een nieuwsgierige houding en werk je graag in teamverband. Na deze leerroute ben je in staat om innovatieve ICT-oplossingen te ontwikkelen en te onderhouden, waaronder computernetwerken, processoren, robotica en embedded systems.

Vakken

In de basisfase volg je vakken zoals Programming, Databases en Infrastructure. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Wiskunde. In deze fase volg je ook specifieke vakken van jouw gekozen leerroute. In de vakken leer je op verschillende manieren: via hoorcolleges, werkcolleges, practica, opdrachten en miniprojecten. Steeds ben je bezig met het verwerven van de (sub-)competenties die je nodig hebt om een goede ICT’er te worden.

Benieuwd naar je vakken? Lees hiervoor onze studiegids.

Projecten

In een project werk je samen aan een product voor een opdrachtgever. Uiteraard doe je dit in een team. Er zijn daarbij ook workshops en trainingen waarin je kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om het project succesvol af te ronden. Uitgangspunt van elk project is een op te leveren eindproduct. Bekijk hieronder de video van onze eerstejaarsstudenten die voor Corendon aan de slag mochten.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Professional Skills

Gedurende de hele basisfase loopt naast de projecten het programma Professional Skills, waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Er wordt aandacht besteed aan projectvaardigheden, communicatieve vaardigheden en loopbaanbegeleiding.

Studie in cijfers

Een goede voorbereiding op je studiekeuze is belangrijk. Het schema 'Studie in cijfers' helpt je om een passende en objectieve keuze te maken. Waar mogelijk vind je naast het cijfer van de HvA-opleiding ook de landelijke score. Zo krijg je op een snelle en herkenbare manier een beeld van de opleiding. Voor meer informatie: zie de toelichting (pdf).

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 24 november 2021