AMFI-alumnus Ruben Jurriën wint Lichting 2022

6 sep 2022 15:09

Ruben Jurriën, afgestudeerd aan AMFI, heeft op vrijdag 2 september de modeprijs Lichting 2022 gewonnen. Met zijn collectie is Ruben door een panel van modeprofessionals verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland. Lichting presenteert elk jaar de beste afstudeerders van de zeven Nederlandse mode-academies tijdens Amsterdam Fashion Week.

Ruben Jurriën won met zijn collectie ‘Pak van Mijn Hart!’ de Lichting 2022-award ter waarde van €10.000,-, een eigen show tijdens Amsterdam Fashion Week én juridische begeleiding van Van Kaam IP, Media & Privacy. De jury prees Ruben om zowel zijn authentieke en oprechte concept als zijn gepolijste collectie. “Ruben brengt een frisse wind in de mode met zijn kinderlijke enthousiasme en innovatieve denkwijze. Hij verspreidt een boodschap van liefde en positiviteit door middel van een goed uitgevoerde collectie.”

Innerlijk kind vieren

AMFI sprak Ruben over Lichting en zijn afstudeercollectie: “Ik heb hier keihard aan gewerkt, maar het proces was echt de moeite waard. Ik ben trots op de ontwikkeling van mijn identiteit als ontwerper en de begeleiding die ik hierbij kreeg. Alle jaren bij AMFI kwamen samen in deze collectie en mijn kenmerkende stijl.”

Ruben omschrijft zijn ontwerpstijl als 'Femboyant': “Mijn stijl gaat over het vieren van je innerlijke kind, gelukkig en flamboyant leven. Ik doorbreek graag de moderegels en wil mijn collectie voor iedereen draagbaar maken. Klassieke kleding die kan worden aangepast aan elke maat.”

Digitaal ontwerpen

Ruben ontwierp voor zijn afstuderen maar liefst twintig looks digitaal, waarvan hij er vijf ook fysiek maakte. “Ik heb op AMFI de digitale specialisatie Hypercraft gedaan, waarbij je digitaal patronen tekent zodat je meteen ziet hoe het eruit ziet. Omdat alle samples digitaal zijn heb je geen afval in de experimentele fase van het ontwerpen. Wanneer ik uiteindelijk tevreden ben met het digitale ontwerp print ik mijn patronen uit.”


Met alle zintuigen

Docent Andrea Kristic begeleidde Ruben tijdens zijn afstudeertraject: “Ruben ontwerpt met al zijn zintuigen. Hij is een rebel with a cause maar ook één met een groot hart. Een voorbeeld dat het allemaal liefdevoller en speelser kan in de mode-industrie.”

OVER AMFI

AMFI, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam, is het grootste mode-instituut van Nederland. We begeleiden studenten de vormgevers te worden van de toekomstige mode-industrie, en deze te veranderen in duurzame richting. AMFI is het enige mode-instituut in Nederland dat in haar onderwijsprogramma de volledige modeketen behandelt: van ontwerp en productie tot distributie en communicatie.

Neem voor meer informatie contact op met Olivia Bijman, via o.m.bijman@hva.nl – 0613216044