HvA verwelkomt Dominique van Ratingen als programmamanager ACIN

4 mrt 2020 11:51 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het Centre of Expertise Amsterdam Creative Industries Network (ACIN) is een sterk en zichtbaar publiek-privaat partnership network binnen de Nederlandse creatieve industrie. Daar hoort een stevige, energieke programmamanager bij. ACIN heeft deze gevonden in Dominique van Ratingen, voorheen o.a. werkzaam als clustermanager creatieve industrie bij de Amsterdam Economic Board en strategisch adviseur bij Gemeente Amsterdam. Vanaf 2 maart start zij met haar nieuwe functie bij de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie.

Decaan Frank Kresin, tevens medebestuurder van het ACIN, is zeer verheugd over de komst van Van Ratingen naar de HvA: “Ze heeft een grote ervaring in het opzetten en leiden van publiek-private samenwerkingen en het genereren van maatschappelijke impact in en om de stad. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ACIN bij haar en het team in goede handen is.”

Eerste aanspreekpunt

Binnen ACIN werken penvoerder HvA met de partnerhogescholen Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hogeschool Inholland en Rietveld Academie samen met tal van externe partners. Van Ratingen wordt het gezicht van ACIN en het eerste aanspreekpunt, zowel intern als extern. Zij zal nauw samenwerken met de lectoren, (hoofd)docenten en community managers binnen de HvA en de
partnerhogescholen. In haar rol zal zij bijdragen aan de strategie, nieuwe partnerschappen ontwikkelen en kansen creëren voor het opzetten van projecten waarin praktijkgericht onderzoek en onderwijs nauw samenwerken. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor de samenwerking met de partnerhogescholen.

Nog meer structurele samenwerkingen

ACIN opereert succesvol op het kruisvlak van de creatieve industrie, digitale transformatie, betekenisvol ontwerp en maatschappelijke missies en initieerde toonaangevende stedelijke netwerken waaronder de Knowledge Mile en Campus Amsterdam. In de komende periode ligt de focus op het aangaan van nog meer structurele samenwerkingen met het werkveld, verdere integratie met het onderwijs en onderzoek en het opzetten van meerjarige (inter)nationale projecten in relatie tot de genoemde missies.

Dominique over haar aanstelling: “De rol van programmamanager ACIN sluit goed aan bij mijn ervaringen en MRA netwerk. In het rapport van de commissie Reiner heb ik veel aanknopingspunten gevonden om het nu al succesvolle ACIN verder te ontwikkelen. Ik heb vooral veel zin om aan de slag te gaan!”

Van Ratingen volgt Matthijs ten Berge op. Ten Berge gaat de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten helpen bij het opzetten van de ’Startbaan’ (werktitel), een plek voor creatieve starters op het Marineterrein.