Troy Nachtigall benoemd tot lector Fashion & Research Technology

14 feb 2020 12:54 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft Troy Nachtigall per 4 februari 2020 benoemd tot lector Fashion & Research Technology. Nachtigall heeft een stevige carrière op het gebied van design en zijn onderzoek is vaak zeer innovatief. Binnen het lectoraat zal hij de band tussen onderwijs en onderzoek verder versterken.

De Amerikaanse Nachtigall behaalde zijn PhD in december 2019 aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij sinds 2015 aan verbonden was als designonderzoeker in The Wearable Senses Lab. Zijn eigen opleiding heeft hij gevolgd aan het Fashion Institute of Technology aan de Universiteit van New York, waarna hij ontwerpen heeft gemaakt voor grote modemerken in Florence. Dit bracht hem richting modeonderzoek naar digitale productie, duurzaamheid in de mode en samenwerkingen met vooraanstaande designopleidingen in Italië. Nachtigall is momenteel bezig met de voltooiing van een Postdoc-onderzoek in sociaal-technisch ontwerp aan de Universiteit van Aarhus in Denemarken.

Frank Kresin, decaan van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie: “Ik ben zeer verheugd met de komst van Troy Nachtigall als lector Fashion Research & Technology. Zijn veelzijdige achtergrond, zijn bevlogenheid en zijn unieke profiel op het snijvlak van mode en data maken hem tot een perfecte match met onze faculteit. Hij is tegelijkertijd hands-on én visionair, en ik ben ervan overtuigd dat zijn werk een grote impact zal hebben op ons onderwijs, de modeindustrie en de samenleving.”

Mode en data gaan hand in hand

Nachtigall heeft een internationale focus en werkt samen met kennisinstellingen en bedrijven over de hele wereld. Zijn werk is breed gepubliceerd in wetenschappelijke, culturele en vakpublicaties, waaronder ACM Computer Human Interaction, Italian Vogue en WGSN. De resultaten van zijn onderzoek zijn goed toepasbaar binnen de AMFI-opleidingen en in de modewereld; ook wanneer het gaat om thema’s als duurzaamheid, virtualiteit, gedrag en interactie. Nachtigall: “Het is van vitaal belang dat mode en data op zo'n manier worden gecombineerd dat we de zeer menselijke en complexe problemen rond duurzaamheid kunnen aanpakken. De HvA biedt een unieke mogelijkheid om gegevens te gebruiken om de manier waarop we mode dragen en de middelen waarmee deze in de nabije toekomst wordt gemaakt, te veranderen."

Een bevlogen en innovatieve onderzoeker

Nachtigall begeeft zich op het kruisvlak van mode, IT en creatieve technologie. Hij experimenteert, ontwerpt, ontwikkelt software en analyseert data om tot nieuwe methoden en tools te komen. Een voorbeeld is de ultra-gepersonaliseerde 3D-geprinte schoenen die Jet Bussemaker op Prinsjesdag 2015 droeg, een creatie van Nachtigall en de Nederlandse ontwerper Pauline van Dongen. Deze samenwerking leidde tot 4 jaar onderzoek naar de inzet van data om mode te tonen tijdens designweken wereldwijd. Daarnaast heeft Nachtigall samengewerkt met toonaangevende vernieuwers in de mode-industrie, die affiniteit met branding en management in de mode-industrie  hebben geïntroduceerd.

Fashion Research & Technology

Het lectoraat Fashion Research & Technology doet onderzoek naar mode en richt zich op de toepassing van nieuwe technologieën en de gevolgen daarvan. De onderzoeksgroep richt zich op drie thema’s: digitalisering, in textiel geïntegreerde creatieve technologie én de sociale en ecologische impact van de sector. Dit sluit naadloos aan bij het werk van Nachtigall. Dankzij zijn toegepast doctoraat kan Nachtigall bovendien binnen AMFI de toekomstige PhD’s in arts & culture én de uitbouw van het aantal learning communities ondersteunen.

Nachtigall start per 1 maart en volgt daarmee Valérie Lamontagne op, die in februari 2018 was aangetreden als lector Fashion Research and Technology en na een ernstig ziekbed op 4 oktober 2019 is overleden.

Lectoraat Fashion Research and Technology