Vrouwen HBO-ICT leren jonge meisjes programmeren

Werken aan een nieuwe generatie vrouwelijke ICT'ers

8 okt 2019 13:37 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Op zaterdag 5 oktober organiseerde de opleiding HBO-ICT van de Hogeschool van Amsterdam een programmeerevenement (Digivita) speciaal voor meisjes tussen de 8 en 13 jaar. Vrouwelijke studenten en docenten verzorgden workshops waarin de meisjes hun eerste robot programmeerden of een kunstwerk konden maken in programmeertaal Phyton. In totaal hebben 41 meisjes deelgenomen aan Digivita. Werken aan een nieuwe generatie vrouwelijke ICT’ers dus.

Het evenement vond plaats tijdens Code Week EU, een initiatief om jongeren kennis te laten maken met ICT, en werd georganiseerd door ICT-docente Claar van der Does, HBO-ICT alumna Lisa van der Plas en het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). Minder dan 10% van de Nederlandse meisjes kiest voor een technische studie en van de ICT-professionals was in 2018 slechts 16% vrouw. “Meer vrouwen in ICT interesseren zou een oplossing kunnen zijn voor het grote tekort aan ICT-professionals,” aldus van der Does.

Programmeerlessen op de basisschool

Van der Does pleit sowieso voor programmeerlessen in het basisonderwijs. “te weinig meisjes kiezen voor het vak informatica omdat de mogelijkheden om kennis te maken met bijvoorbeeld programmeren ontbreken; door standaard programmeerlessen aan te bieden in het basisonderwijs kunnen we dit ondervangen” HBO-ICT wil in de toekomst structureel programmeer events voor jonge meisjes organiseren. Deze eerste editie vond plaats op 5 oktober van 10:00-15:00 in de HvA Studio.

Inclusieve ICT-werkveld

Ook HBO-ICT wordt geconfronteerd met een lage instroom van meisjes en vraagt zich af hoe de opleiding dat kan veranderen. Interim opleidingsmanager Irene Sparreboom: “Als opleiding zijn we verantwoordelijk om het ICT-werkveld inclusief te maken. Een inclusief ICT-werkveld draagt bij aan inclusieve ICT-oplossingen. Dat betekent dat je soms extra je best moet doen. In dit geval een programmeer-event organiseren speciaal voor meisjes”.