DSS en VN verbinden wereldsteden in Global Goals Jam

#GlobalGoalsJam op 20 en 21 september

12 sep 2019 11:30 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Digital Society School van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), organiseert samen met de Verenigde Naties (United Nations Development Programme) op 20 en 21 september de vierde editie van de Global Goals Jam. Tijdens dit tweedaagse evenement werken 4.000 creatieve ontwerpers, onderzoekers en makers in 85 wereldsteden samen aan een betere wereld.

Het simultane evenement is een initiatief van de Digital Society School (DSS) en wordt vanuit onze hoofdstad gecoördineerd. Input van studenten en bedrijven is daarbij heel belangrijk. Talrijke teams gaan aan de slag met ideeën om de Sustainable Development Goals (SDG’s, zeventien concrete doelen) van de VN voor een duurzame wereld te helpen verwezenlijken. Deze doelen moeten leiden tot een betere wereld in 2030.

De Global Goals Jam in Amsterdam

Tijdens de Global Goals Jam in Amsterdam staan drie van deze SDG’s dit jaar centraal: Migratie, Elektronisch afval en Duurzame ontwikkeling voor People én Planet. Elke team werkt aan concrete vragen, die worden aangedragen door de lokale en internationale partners van de DSS. Deze partijen zijn zelf ook betrokken bij het ontwerpproces en zij werken de oplossingen verder uit na afloop van het evenement. Daarbij wordt de door de DSS ontwikkelde Global Goals Jam Kit ingezet: een ‘bouwpakket’ dat handvatten biedt voor ontwerpopdrachten. Klik hier voor een impressie van de Global Goals Jam.

Wat voorbeelden van de opbrengst van editie 2018:

  • Hoe kunnen we steden weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering? Met behulp van een buurtspel (een game, app en fysiek) om mensen bewust te maken van wat zij zelf en voor hun buren kunnen doen bij overstromingen.
  • Hoe kunnen we vrouwen in Amsterdam Nieuw-West meer te betrekken bij hun buurt en hun zelfvertrouwen vergroten? Met een Moederschaps-app voor hulp, uitwisseling van tips, vraag en aanbod.
  • Hoe kunnen we ex-gevangenen helpen bij hun resocialisatie in de samenleving? Door ze te verbinden met een gemeenschap waar ze productief kunnen zijn en een nieuwe toekomst creëren, zoals een gemeenschapsboerderij of evenementen die hen helpen hun gevoelens te uiten door middel van kunst en muziek.
  • Hoe kunnen we de historische stad Amsterdam uitrusten voor een post-fossiele toekomst? Ontwerp van een dynamo-fietslader, die een powerbank oplaadt tijdens het fietsen en zo energie genereert om telefoons, tablets, laptops etc. mee op te laden.

De GGJ en de DSS

De Global Goals Jam (GGJ) is opgericht door Marco van Hout en Gijs Gootjes van de Digital Society School (DSS), Boaz Paldi, Simon van Woerden en Hana Omar van UNDP en is verder ontwikkeld en gecoördineerd door Anneke van Woerden van de DSS.

De Global Goals Jam verzekert de HvA en de VN van een netwerk van ontwerpers en makers die digitaal met elkaar verbonden zijn. Mede dankzij de GGJ hebben de hogescholen en veel bedrijven de SDG’s nu op hun netvlies. Maar ook de andere programma’s van de DSS leveren daar een belangrijke bijdrage aan: de trainingen en workshops bieden Life Long Learners en organisaties de kennis, vaardigheden en motivatie om met de SDG’s aan het werk te gaan.

Aan de eerste editie in 2016 namen 17 steden deel, in 2017 45 steden, in 2018 75 steden en dit jaar zijn er meer dan 85 deelnemende steden. De Global Goals Jam vindt altijd plaats in het weekend voor de UN Climate Week.

Let's # design2030now!

Lees meer over de Amsterdamse editie van de Global Goals Jam en schrijf je in.