Hogeschool van Amsterdam

Global Goals Jam en VN verbinden wereldsteden

#GlobalGoalsJam op 21, 22 en 23 september

14 sep 2018 17:18 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Digital Society School van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), organiseert samen met de Verenigde Naties (United Nations Development Programme) van 21 tot 23 september de derde editie van de Global Goals Jam. Tijdens dit driedaagse, internationale evenement werken creatieve ontwerpers en makers in 65 wereldsteden aan een betere wereld.

Het simultane event is een initiatief van de Digital Society School (DSS) en wordt vanuit onze hoofdstad gecoördineerd. Input van studenten en bedrijven is daarbij heel belangrijk. Talrijke teams gaan aan de slag met ideeën om mondiale doelen voor een duurzame wereld te helpen verwezenlijken. Minder praten en meer doen, is het motto.

UN Sustainable Goals

Het United Nations Development Programme (UNDP), de ontwikkelingshulporganisatie van de Verenigde Naties (VN), heeft in 2015 een wereldwijde duurzaamheidsagenda opgesteld die vertaald is naar zeventien concrete doelen. Deze doelen moeten leiden tot een betere wereld in 2030. Tijdens de Global Goals Jam staan vijf van deze doelen dit jaar centraal. Zo moeten de designers met suggesties komen om onder meer armoede en honger in de wereld tegen te gaan.

Elke team werkt aan concrete uitdagingen, die worden aangedragen door de lokale en internationale partners van de DSS, zoals BOOT , What Design Can Do en BBVA . Deze partijen zijn zelf ook betrokken bij het ontwerpproces en zij werken de oplossingen verder uit na afloop van het evenement.

“Door onze samenwerking met de Digital Society School en de Global Goals Jam kunnen we gericht actie ondernemen”, aldus Boaz Paldi, Global Engagement Manager van het UNDP. “Iedereen, waar dan ook ter wereld, kan leren van elkaars werk. Samen kunnen we een global design community vormen.”

Jam Kit

“De Global Goals Jam verzekert de HvA en de VN van een ijzersterk netwerk van ontwerpers en makers die allemaal digitaal met elkaar verbonden zijn”, vindt Marco van Hout, werkzaam bij de DSS en initiatiefnemer voor de Jam. “Dit jaar zullen zo’n 2.500 mensen in 65 steden onze Jam Kit gebruiken die wij ontwikkeld hebben om de doelen van de VN te kunnen behalen.” De zogenoemde Global Goals Jam Kit is een ‘bouwpakket’ dat handvatten biedt voor ontwerpopdrachten. Zo zijn er onder meer oefeningen die designers uitdagen over de wereldproblematiek na te denken.

De beste ideeën en producten die voortkomen uit alle Jams wereldwijd, worden voorgelegd aan deskundigen op het gebied van wereldverbetering. Een aantal daarvan van wordt ook gepresenteerd tijdens de Social Good Summit in New York.

Let's # design2030now!

Lees hier meer en schrijf je in.