Hogeschool van Amsterdam

Europese Commissie bestempelt Make IT Work als modelproject

28 jun 2018 10:03 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De Eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving heeft het omscholingstraject Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam geselecteerd als modelproject voor het aanleren van digitale vaardigheden. Dit werd afgelopen maandag 25 juni bekendgemaakt tijdens de Digital Assembly in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

De Europese Commissie moedigt het aanleren van digitale vaardigheden aan en vindt het waardevol om succesvolle initiatieven in dit werkveld te delen. Op die manier kunnen landen in Europa van elkaar leren en initiatieven van elkaar overnemen. Make IT Work geldt door zijn grote creativiteit, passie en productiviteit als een modelproject voor velen, concludeert de Commissie. Het omscholingstraject sluit naadloos aan op diens visie A digital Europe needs digitals skills.

Oplossen van mismatch

Onder invloed van digitalisering is de arbeidsmarkt de afgelopen jaren sterk veranderd. De vraag naar specifieke digitale vaardigheden groeit sneller dan het huidige aanbod bij kan houden. Tegelijkertijd hebben veel hoogopgeleiden een baan die niet past bij de richting van hun gevolgde opleiding.

Het Make IT Work-programma van de Hogeschool van Amsterdam lost deze mismatch op door een programma van elf maanden aan te bieden voor ICT-functies. Kandidaten worden door inhoudelijke modules, projecten, coaching en intervisie opgeleid tot software engineer, business analyst of cyber security specialist. Ze worden hierbij geholpen door bedrijven die de kandidaten - na het succesvol afronden van het eerste semester - een baan aanbieden. Cursisten ontvangen na afloop van het traject een certificaat van de Hogeschool van Amsterdam. Make IT Work begon in 2015 met het omscholingsproject dat inmiddels al dertien keer van start is gegaan.

Enorm potentieel

“Make IT Work heeft zich al bewezen als zeer succesvol”, zegt Geleyn Meijer, rector van de Hogeschool van Amsterdam. “Inmiddels hebben honderden cursisten via het omscholingstraject een baan gevonden.”

Ook brancheorganisatie Nederland ICT werkt graag samen met Make IT Work. “De samenwerking past heel goed bij onze visie op de ICT-arbeidsmarkt”, aldus directeur Lotte de Bruijn. “Naast langetermijnoplossingen als het moderniseren van het curriculum, zijn er ook snellere oplossingen nodig, zoals het omscholen van mensen. Make IT Work heeft op dat vlak een enorm potentieel.” Daarnaast is het een echte win-winsituatie. “De studenten krijgen een certificaat en een baan, de bedrijven krijgen de werknemers die ze zoeken. De opleiding blijft daarnaast doorlopend relevant en up-to-date.”

“Make IT Work is een voorbeeld van de onderwijsinnovatie die nodig is om een leven lang te blijven leren in de digitale maatschappij”, meent Meijer.

Factsheet Make IT Work

  • Een kwart van de ICT-bedrijven kampt met een personeelstekort (CBS, 2017).
  • Van de opstaande ICT-vacatures is 67% op hbo-niveau (Nederland ICT, 2016).
  • Ruim 220 cursisten hebben tot nog toe meegedaan aan Make IT Work.
  • Van de cursisten is 97% nog steeds werkzaam bij de werkgever waar ze aan gekoppeld zijn.
  • De gemiddelde leeftijd van cursisten is 31 jaar, een derde van de deelnemers is vrouw.
  • Het uitvalpercentage van Make IT Work is slechts 9%.
  • Op dit moment hebben 81 bedrijven zich als werkgever aangesloten bij Make IT Work.
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Meer informatie