Hogeschool van Amsterdam

Afronding van project Storytelling

Blog #6

11 jun 2018 14:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

In dit laatste blog vertellen vier studenten uit het propedeusejaar van de opleiding Media, Informatie en Communicatie over het project Storytelling. Merel Onrust, Simon de Vries, Femke Post en Sifra Kruijswijk, tevens studentenredacteuren van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie van de Hogeschool van Amsterdam, deelden hun ervaringen tijdens het project.

Merel Onrust

“Na weken hard werken was op 5 juni de afsluiting van project Storytelling. Iedere groep kreeg zijn eigen tafel waarop het eindproduct werd gepresenteerd. Kennissen, familie en vrienden konden langskomen om de projecten te bekijken. De combinatie van goede resultaten, het weerzien van de nieuwe en oude klas na de tentamens, en de goed verzorgde hapjes en drankjes resulteerden in een ontspannen sfeer. Er werden veel gesprekken gevoerd met medestudenten over de aanpak en verloop van het project.

Merel, in het midden, met haar groepje. Foto: Maaike Boots

Daarnaast kwam natuurlijk onze opdrachtgever Young Talent Factory langs. Zij waren tevreden over de resultaten en zagen veel potentie in ons idee. Ook bij de andere tafels reageerden opdrachtgevers enthousiast over de gemaakte producten. De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking. Propedeuseteamleider Thomas van Aalten bekroonde de winnaars van de dag. De winnende groep had volgens hem exact voldaan aan de term Storytelling: de studenten waren voor het Olympisch Stadion in Amsterdam, hun opdrachtgever, teruggegaan in de tijd en waren in de geschiedenis van het stadion gedoken.

Zo kwam er een einde aan project Storytelling en konden we beginnen met vakantie vieren.”

Simon de Vries

“Project Storytelling is afgelopen. Het project werd afgesloten op de begane grond van het Kohnstammhuis. Op woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 8 juni waren er exposities waar alle klassen hun mediaproducten presenteerden aan docenten, opdrachtgevers en familie. Iedere klas bestond uit vier groepen. Iedere groep kreeg zijn eigen tafel waarop de mediaproducten gepresenteerd werden. Door middel van stickers konden bezoekers stemmen op hun favoriete groep. Mijn groepje moest op vrijdag presenteren, een verslag van de dag:

Simon de Vries

De sfeer is goed. Langzaam komen de groepen binnen om hun tafel in te richten. Het is de laatste schooldag voor de vakantie. Verschillende groepjes hebben snoep meegenomen om uit te delen, sommige zelfs bier en wijn. Mijn groep wil de tafel versieren met een tafelkleed en heliumballonnen. “Oké, dit is dus de laatste keer dat ik dit doe”, zegt een van mijn groepsleden die binnenkomt met zes heliumballonnen. “Hoezo, wat is er gebeurd?”, vraagt iemand uit mijn groep. “Ik heb twintig minuten met deze ballonnen over straat moeten lopen. Er kwam zelfs een man naar me toe die vroeg of hij een ballon voor zijn dochter kon kopen.”

De rest van de dag is gevuld met ongeduldige studenten die niet kunnen wachten tot de vakantie begint. De expositie eindigt met een prijsuitreiking voor de groep met de meeste stickers. Daarna zoekt iedereen het terras op. Drie van mijn projectleden en ik besluiten het jaar symbolisch af te sluiten door de heliumballonnen buiten los te laten. Waar het precies symbool voor staat, mag Joost weten.”

Femke Post

“Het einde van ons studiejaar is aangebroken. Wat een onwerkelijk gevoel. Mijn individuele product is af: geëdit en wel. In de laatste week van project Storytelling moesten we ook ons gezamenlijk product presenteren aan onze coach, voor de laatste beoordeling. Hij gaf mijn groepje het goede nieuws dat ons groepsproduct in ieder geval hoog gescoord heeft. Met een opgelucht gevoel rondden we zo de presentaties af.

Femke Post

Alleen de expositie stond ons nog te wachten. Met zes andere klassen mochten wij de opdrachtgever en aanwezige ouders, vrienden en vriendinnen ervan overtuigen dat ons verhaal het beste was. Ook waren de allerlaatste punten voor het project te verdienen. Met een aardige voorraad uit de feestwinkel, probeerden wij onze tafel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Andere tafels hadden voor een andere tactiek gekozen - waarvan wij later bedachten dat dit ook een goed idee was geweest - en hadden lekkernijen uitgestald. Gelukkig was onze tafel en dus onze story een succes. De opdrachtgever was tevreden! Het einde van het studiejaar is nu dan ook officieel en ik kijk uit naar de propedeuse-uitreiking komend jaar!”

Sifra Kruijswijk

"De laatste weken waren nogal een race tegen de klok. Ik had - zoals de meeste studenten - veel aan mijn hoofd. Voor mijn individuele product heb ik veel video’s bekeken van Lynda Portal over het gebruik van Adobe Muse. Zondagavond zat ik er helemaal in. Op een gegeven moment keek ik op van mijn laptop en was het alweer 04.00 uur in de nacht. Oeps. Maandag, na wat slaap, ben ik weer de hele dag bezig geweest. Het is best een gepriegel en ik wilde het natuurlijk wel goed doen. Ook heb ik nog samen met mijn groepje afgesproken om onze producten een beetje op elkaar af te stemmen. Dinsdag heb ik het ingeleverd en woensdagmiddag moest ik mijn presentatie geven, één-op-één met mijn coach. Ik vond het best wel spannend, omdat ik niet zo zeker was over mijn product. Tien minuten later liep ik de deur uit met een 7 op zak. Ik had er nog meer uit kunnen halen, maar voor nu was het goed en was ik tevreden.

Sifra Kruijswijk

Die woensdag erop was de eindexpositie. Allemaal tafels stonden klaar in het Kohnstammhuis, voor in totaal negen klassen. Wij hadden de sfeer van Helsinki op onze tafel, omdat dat ons thema was. We hadden wat eten, de kaart van Helsinki en natuurlijk onze producten uitgestald. Ook onze kleding was op elkaar afgestemd, namelijk een korte spijkerbroek met een witte blouse. We konden nu ons hele verhaal vertellen aan onze opdrachtgever (het International Office). Na twee uur kregen we ons cijfer voor de eindexpositie. Een mooie 8 hebben we gekregen. Ik ben er blij mee! Het was voor mij een intensieve periode, maar ik heb wel weer een hoop geleerd. Nu lekker genieten van de vakantie."