Hogeschool van Amsterdam

CMD-studenten voegen zich bij top luchtvaartindustrie

7 mei 2018 16:35 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Communication and Multimedia Design (CMD), een studie van de Hogeschool van Amsterdam, werd vorige maand op een wel heel bijzondere plek vertegenwoordigd. Vier studenten reisden af naar Istanbul: de hoofdprijs van de hackathon van dnata - een aanbieder van luchtdiensten -, in samenwerking met The International Air Transport Association (IATA) en softwarebedrijf Atabix.

Folkert-Jan van der Pol, Deanna Bosschert, Marieke Hepkema en Annika van Tent mochten hun winnende idee van de hackathon in de Turkse stad presenteren aan de top van de luchtvaartindustrie. “We wilden weten hoe het was om mee te doen aan een hackathon. De eerste plaats halen en naar Istanbul afreizen, was volledig onverwachts”, aldus de studenten.

Wat is een hackathon?

Tijdens een hackathon wordt meestal in 24 uur tijd een innovatieve en creatieve oplossing bedacht rond een bepaald thema of voor een probleem van een bedrijf. In teams werken onder anderen designers, softwareontwikkelaars en business-strategisten gezamenlijk aan een idee of concreet product.

Aan de hackathon van dnata deden verschillende mensen mee. “De teams bestonden uit studenten zoals wij, maar ook uit professionals.” Folkert-Jan, Deanna, Marieke en Annika ontwikkelden tijdens de hackathon een digitale module over de luchtvaartindustrie. “Het was pittig en we hebben maar weinig geslapen.” Nog geen maand later zaten ze ineens in het vliegtuig naar Istanbul.

Nodige aandacht

Samen met docente Aranea Feleus waren de studenten aanwezig bij The IATA Global Training Partners Conference (GTPC). “We vertegenwoordigden daar de opleiding en wilden daarom graag iemand bij ons hebben met kennis van zaken.” De conferentie duurde drie dagen en trok training partners van de IATA van over de hele wereld. “In het begin keek iedereen ons aan alsof ze dachten: wie heeft zijn kinderen meegenomen?”

Docente Aranea Feleus op het hoofdpodium

Dat veranderde na de presentatie van Folkert-Jan. “Er kwamen veel mensen naar ons toe met vragen.” Docente Aranea kreeg eveneens de nodige aandacht. Er werd speciaal ruimte gemaakt zodat ze een presentatie kon geven over de opleiding CMD. “Direct na haar presentatie zochten veel mensen contact en vroegen haar naar de mogelijkheden tot samenwerking.”

Nieuwe toekomstmogelijkheden

Ondanks dat de luchtvaartindustrie niet binnen het werkveld van CMD ligt, zien de studenten toch kansen. “We hebben gemerkt dat bedrijven veelvuldig bezig zijn met modernisering. Daar kunnen wij bij helpen. Bovendien blijkt er veel vraag te zijn naar de mening van young professionals. Het landschap blijft veranderen en bedrijven moeten daarin meegaan. We wisten eerst niet goed wat we van de conferentie moesten verwachten, maar we zijn er weggegaan met een berg aan nieuwe ervaringen, een uitgebreid netwerk en heel veel zin in de toekomst.”

Geschreven door onze studentenredacteuren Femke Post en Simon de Vries.