Hogeschool van Amsterdam

Jochen Riester faculteitswinnaar Docent van het Jaar-verkiezing

22 mrt 2018 10:18 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Docent Jochen Riester van de opleiding Communicatie vertegenwoordigt de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie tijdens de HvA Docent van het Jaar-verkiezing 2018. Hij kwam als faculteitswinnaar uit de bus en strijdt samen met zes andere kandidaten voor de titel.

In februari konden studenten hun stem uitbrengen op hun favoriete docent. Wat maakt Riester zo bijzonder? “Soms weet ik studenten te inspireren om ergens echt voor te gaan en daar geniet ik dan enorm van”, spreekt de winnaar uit eigen ervaring.

Riester geeft onder meer les in de specialisatie Concept & Creatie. “Ik denk dat de studenten vooral individuele aandacht belangrijk vinden. Ik heb een prachtige groep van negentig studenten, maar probeer iedereen toch zoveel mogelijk apart aandacht te geven.” Die aandacht zit hem niet enkel in face-to-facecontact. Riester: “De communicatie verloopt ook via Whatsapp. Ons groepsgesprek is zelfs in boekvorm uitgegeven!” Studenten benadrukken het succes van zijn aanpak: “Jochen is zeer goed bereikbaar en geeft duidelijke feedback. Hij helpt iedereen individueel goed op weg en je kunt tussendoor altijd vragen stellen.”

Jochen Riester

Niet meer van deze tijd

Daarnaast schotelt Riester zijn studenten graag leerzame en creatieve opdrachten voor. “Ik maak van de lesstof liever een videotutorial dan dat ik hem op sheets vertoon. Het idee van een docent die iets staat uit te leggen aan een klas op een roostermoment, vind ik niet meer van deze tijd.”

De verkiezing van Docent van het Jaar verdient volgens hem ook een andere benadering. “Ik ben erachter gekomen hoe je Docent van het Jaar kunt worden. Het liefst vervang ik deze populistische verkiezing door iets anders, bijvoorbeeld door een loting .”

Opmaat naar grootse verkiezing

Toch is er maar één docent die er met de titel HvA Docent van het Jaar 2018 vandoor gaat. Om een top 3 samen te stellen, bezoekt een speciaal samengestelde jury de komende weken colleges van alle faculteitswinnaars. Deze jury bestaat uit studenten van diverse faculteiten.

Op 12 april maakt CvB-voorzitter Huib de Jong de winnaar bekend tijdens de HvA Onderwijsconferentie.