Hogeschool van Amsterdam

AMFI simuleert kledingindustrie door SweatShop

24 nov 2017 08:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) van de Hogeschool van Amsterdam een zogenoemde SweatShop. Op 27, 28 en 29 november wordt de naaizaal op de derde verdieping van het AMFI-gebouw omgedoopt tot productiebedrijf ‘AmfiP’. Studenten uit het tweede jaar die de richting Fashion & Management volgen, zullen drie dagen lang ervaren hoe het is om non-stop kleding te moeten produceren.

Het AMFI simuleert de textielindustrie zoals je die in bijvoorbeeld Bangladesh aantreft en wil zijn studenten op die manier bewustmaken van de herkomst van hun kleding. In dergelijke arme landen moeten mensen in kledingfabrieken onder erbarmelijke omstandigheden werken. De 115 studenten die meedoen aan de SweatShop mogen daardoor nauwelijks eten, drinken en naar het toilet. Ze werken per shift 6 uur achter elkaar en moeten langer doorwerken als ze toch een broodje eten. Ieder krijgt één taak, die drie dagen lang dezelfde blijft. Zo ontstaat er lopendebandwerk.

Goede doel

De studenten maken tijdens de SweatShop prototypes van nieuwe collecties en honderd rugtassen. De rugtassen voor volwassenen worden gedoneerd aan het goede doel ‘Because We Carry’ en zijn bestemd voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. De stof voor de rugtassen wordt gesponsord door Kampeerwereld Hendriks en de fournituren zijn van modemerk Claudia Sträter. De rugzakken worden voorzien van een zaklampje, aangeboden door DutchDo. Het ontwerp van de tassen is van AMFI-studenten zelf.

Because We Carry is opgericht door drie jonge vrouwen uit Amsterdam die zich het lot van vluchtelingen hebben aangetrokken. Met wekelijks roterende teams van vrijwilligers vanuit heel de wereld hopen ze iets voor deze groep mensen te betekenen.