Hogeschool van Amsterdam

Deense en HvA-studenten onderzoeken fietservaring in de stad

31 mei 2017 15:05 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Onderzoeken, ontwerpen, concepten bedenken en creëren: studenten van Communicatie en Multimedia Design (CMD) kunnen het allemaal. Maar kunnen ze dat ook binnen een team van internationale studenten? Maandag 15 mei startte het project Design Across Borders, waarbij CMD-studenten samen met studenten van de Copenhagen School of Design and Technology (KEA) onderzoek doen naar hoe de fietservaring in Amsterdam en Kopenhagen verbeterd kan worden.

Het is voor het eerst dat CMD-studenten samenwerken met buitenlandse studenten. Er zijn wel buitenlandse studenten te vinden bij de opleiding, maar een samenwerking en uitwisseling op zo’n grote schaal is nieuw.

Op verkenning per fiets

Na de kick-off van het project op 15 mei fietsten de studenten van de HvA en KEA samen door Amsterdam voor een eerste indruk van het (fiets)verkeer in de stad. De eerste bevindingen: voor de buitenlandse studenten was het niet altijd even makkelijk om te navigeren, door onduidelijke of onvoldoende bewegwijzering. De Nederlandse studenten zijn beter bekend met de manier waarop het verkeer in Amsterdam zich beweegt.

Een tussenstop (Foto: Bryan Suiker)

Het project Design Across Borders richt zich op de fietsbeleving van binnen- en buitenlanders in Amsterdam en Kopenhagen, maar dat is volgens de studenten niet het enige wat interessant is aan het project. Flavius, een Roemeense student van KEA, geeft aan dat ook de samenwerking tussen verschillende nationaliteiten een belangrijkste aspect is. ‘Later wordt er ook van je verwacht dat je op de werkvloer samen kunt werken binnen een team van verschillende mensen,’ aldus Flavius. Het project biedt daarnaast de mogelijkheid om meer over elkaars cultuur te leren.

De week van 15 mei stond in het teken van onderzoek doen. Twee weken later zijn de rollen omgedraaid en vertrekken de Nederlandse studenten naar Kopenhagen, om verder te werken aan hun concept.

Fietsend naar de eindproducten

Ook bereiden de HvA-studenten zich voor op het internationale Velo-City Congress in Amsterdam op 14 juni. Op dit congres presenteren de HvA-studenten hun uiteindelijke ideeën voor het verbeteren van de fietservaring aan planners en beleidsmakers op het gebied van fietsen en verstedelijking. De studenten begeleiden enkele van de door Cyclespace georganiseerde fietstours, waarmee ze zo'n 100 professionals meenemen naar CMD om hun eindproducten te laten beoordelen.

Door: Jesse de Kruijff