Hogeschool van Amsterdam

Jij Maakt De Stad! betrekt bezoekers bij groene levensstijl

12 apr 2017 09:14 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Hoe zorg je ervoor dat je kunt bijdragen aan een groener Amsterdam? Donderdag 6 april werd het evenement Jij Maakt De Stad! georganiseerd in het Student Hotel. In samenwerking met het Citizen Data Lab van de Hogeschool van Amsterdam was het uitverkochte evenement een groot succes.

Vier Amsterdammers kregen de kans om in een paar minuten hun idee voor een duurzame stad te pitchen, waarna het publiek kon stemmen op het beste idee. De winnaar kreeg duizend euro om te investeren in zijn of haar eigen project. De winnares, Mariken de Goede, besloot de opbrengst te delen met de rest van de kandidaten. Haar idee om de Ruijterkade om te dopen tot groene loper kreeg de meeste stemmen. Daarnaast vonden er allerlei workshops plaats met als insteek de stad groener te maken.

Gezonde stad

Het evenement Jij Maakt De Stad! is een samenwerking tussen De Gezonde Stad, Amsterdam & Co, The Student Hotel, Let It Grow, DGTL, Knowledge Mile Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Vandebron, en de HvA. Het evenement staat in het teken van hoe gezond de stad Amsterdam is. Ook is er aandacht voor de toekomst van de stad en wat burgers daaraan kunnen bijdragen.

Het Citizen Data Lab, onderdeel van de HvA, speelt hierbij een grote rol. Het Citizen Data Lab richt zich op collaboratieve datapraktijken rond maatschappelijke vraagstukken, een shift van de slimme stad naar de slimme stedeling dus. Voor dit evenement zorgde het Citizen Datalab voor visualisaties die aanwezigen samen konden maken.

Eén van de visualisaties

Visualisaties

Sabine Niederer, hoofd onderzoek van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie en oprichter van het Citizen Data Lab: ‘Tijdens dit evenement worden tijdens de workshops acht visualisaties gemaakt. Aan de hand van de thema’s in de workshops zijn stellingen geformuleerd, samen met de experts van de verschillende deelnemende organisaties. Deze stellingen zijn door onderzoekers en ontwerpers van het Citizen Data Lab vertaald tot een soort visuele peilingen, die in het Makerslab zijn gemaakt tot grote krijtborden en visualisaties met stickervellen. Elke workshop heeft zijn eigen visualisatie, bijvoorbeeld over luchtkwaliteit of wie er verantwoordelijk is voor de voedselketen (de boer, de supermarkt, de overheid of de consument zelf). Iedere workshop begint met het gezamenlijk invullen van deze visualisaties. Op deze manier wordt de mening van de bezoekers in kaart gebracht en dit kunnen ze in de workshop gebruiken als startpunt van de discussie.’

Door: Jesse de Kruijff