ICT-studenten in de strijd tegen terrorisme

In 12 uur tijd een terroristische aanslag tegenhouden tijdens het International Security Summer Camp

6 sep 2016 10:54 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Hoe voorkom je een cyber oorlog, een malware-aanval of een terroristische aanslag door middel van een online netwerk? Is dit überhaupt wel te voorkomen? Dit is een aantal van de vragen waar verschillende ICT-studenten van 29 augustus tot en met 2 september antwoord op proberen te krijgen, tijdens het International Security Summer Camp.

Tijdens dit evenement, geïnitieerd door de Hogeschool van Amsterdam, komen leerlingen van Faculty of Organization and Informatics (Kroatië), École D’Ingénieurs Du Monde Numérique (Frankrijk), University of Salford en de Hogeschool van Amsterdam samen, om te leren over alle aspecten van internetbeveiliging.

Elke dag van het zomerkamp staat in het teken van een ander thema. Ook zal er les worden gegeven door enkele belangrijke professionals waaronder Ali Dehghantanha en Eric Filiol, maar er zal vooral ook veel in de praktijk gedaan worden. Vooral op de derde dag, woensdag 31 augustus staan de studenten voor een grote uitdaging.

De challenge

De internationale veiligheidsdiensten hebben ontdekt dat een terrorist een aanslag heeft beraamd op een doel in Amsterdam. De studententeams moeten allerlei data analyseren om er achter komen waar deze explosieven liggen. Elke 2 uur krijgen ze nieuwe “intel”. Een opdracht die veel vraagt van je denkvermogen, en die volgens de studenten heel interessant is. “We hebben niet veel informatie, vooral veel afbeeldingen. Veel van de dingen die we moeten doen zijn bovendien nieuw voor ons, dus we leren een hoop nieuwe vaardigheden.”

Ook de andere dagen waren volgens de deelnemers erg interessant. “De eerste twee dagen bestonden vooral uit lezingen en praktijkwerk. Beide waren erg interessant. We hadden wel wat kennis van tevoren, maar lang niet zoveel als we hier hebben geleerd." De studenten vinden het belangrijk om zich met veiligheid en terrorismebestrijding bezig te houden. “Technologie gaat heel snel. Iedereen werkt met een computer, en je zult altijd sporen achter laten. Je kunt je daar niet voor verstoppen. Door deze sporen te vinden kun je bijvoorbeeld cyberaanvallen voorkomen.”

Het evenement is volgens de studenten goed geweest. Niet alleen leerden ze veel nieuwe informatie wat betreft programmeren en internet beveiliging, ook werd het belang van goede beveiliging in deze huidige tijd meer duidelijk. En in het bijzonder dus bij terroristische aanslagen. Want hoe goed je organisatie of planning ook mag zijn, onzichtbaar ben je nooit. En al helemaal niet voor deze ICT-studenten.

Door: Kenneth Hoekman