Hogeschool van Amsterdam

CMD Golden Dot Award voor hulpapplicatie Misofonie

6 jul 2016 09:02 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Een hulpapplicatie voor mensen met Misofonie is door de opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) tijdens de Golden Dot Awards op 30 juni uitgeroepen tot het beste product van 2016. De Golden Dot Award gaat naar de drie beste producten die door CMD studenten zijn gemaakt.

MisofoMe werd beoordeeld als het beste product door een jury die bestond uit vertegenwoordigers van bedrijven binnen het design- en medialandschap. Op de lijst met genomineerden stonden studenten uit het eerste jaar tot het laatste jaar van de opleiding CMD.

Hulp bij stoornis

MisofoMe is een applicatie die mensen met de stoornis Misofonie helpt. Door de aandoening roepen bepaalde geluiden extreme gevoelens van woede, walging of haat op. De applicatie, ontwikkeld door de derdejaarsstudenten Jelle Bot, Emiel Zuurbier en Sjoerd Roders, biedt oefeningen om deze klachten te verminderen. De eerste plaats komt voor de studenten niet geheel onverwacht. 'We hadden onze applicatie zo ver uitgewerkt dat we dachten weleens in de prijzen te kunnen vallen,' zegt Sjoerd. Op basis van dit concept probeert een groep afstudeerders nu om een volledig werkende applicatie te maken.

Reefranger

Een applicatie waar duikers misstanden rond koraalriffen kunnen melden, eindigde op de tweede plek. Met de applicatie Reefranger kunnen duikers een foto, locatie en extra informatie naar de applicatie uploaden. Dit idee is bedacht door Remy Gast, vierdejaarsstudent bij CMD. Hij hoopt met zijn idee het behoud van koraalriffen te bevorderen.

De derde plaats gaat naar K-Do: een website die helpt bij het vinden van het juiste uitje om cadeau te doen. Op basis van een vragenlijst geeft de website advies. Ook is het mogelijk om het uitje cadeau te doen zonder eerst zelf te zien wat het is. Het is de vraag of dit verstandig is: de website kan onder andere varkens wassen en lama's melken als advies geven. Het idee is bedacht en verwezenlijkt door student Benny Stapel en docent CMD Hein Bijvoet.

De Golden Dot Awards zijn de prijzen voor het beste werk van studenten Communication and Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool van Amsterdam. Dit jaar maakte de Golden Dot Awards deel uit van What Design Can Do. Tijdens deze conferentie belichten designers hun visie op maatschappelijke issues. De Golden Dot Awards betekende tevens de start van een samenwerkingsverband tussen CMD en de conferentie.