Hogeschool van Amsterdam

Eerstejaarsstudenten ontwikkelen producten voor verpleeghuizen

14 jun 2016 15:08 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Een groep eerstejaars ICT-studenten van de Hogeschool van Amsterdam heeft gewerkt aan producten om het leven van bewoners in verpleeghuizen aangenamer te maken. Vorige week donderdag testten inwoners van verpleeghuis Jan Bonga de eindproducten.

In een grote zaal worden de prototypes tentoongesteld. Zo staat er een apparaat dat de gebruiker een melding geeft als hij medicijnen moet nemen. Drukt de gebruiker een grote knop in, dan verschijnen de medicijnen die op dat moment ingenomen moeten worden. Het concept heeft nog wel een kanttekening: bewoners zeggen dat de vakjes waar de medicijnen inzitten te klein zijn.

Twee andere teams hebben kooksoftware ontwikkeld. Deze helpt ouderen een gerecht te bereiden. Beide prototypes worden goed ontvangen. 'Bewoners geven aan fijn te vinden eigen inbreng te hebben bij het gerecht,' zegt Lars Eijman, een van de ontwikkelaars. ‘Ze kunnen hun eigen draai eraan geven.’

Scrabble en Pong

Verschillende teams hebben spellen gemaakt. Zo staat er een easy Scrable machine. Met een camera leest het apparaat een Scrabblebord uit. Spelers hoeven hierdoor niet zelf punten bij te houden. Ook zijn er twee versies van het spel Pong, waar spelers digitaal met een badje een bal heen en weer kaatsen. Je moet bij de ander zien te scoren. Om het spel begrijpelijk te maken voor ouderen heeft een team de badjes fysiek gemaakt. Het lijkt te werken: bewoners begrijpen direct hoe het spel in elkaar steekt. Verder is er een digitale quiz. Wanneer de speler een fout antwoord geeft, wordt de vraag herhaald. Hierdoor hopen de ontwikkelaars dat bewoners het juiste antwoord beter onthouden. De teams zijn beoordeeld op basis van de input die de ouderen hebben geleverd.