HBO-ICT’er Reggie Schildmeijer co-auteur in Science

6 dec 2016 13:39 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Veel stagiairs en een aantal afstudeerders van de HBO-ICT leerroute Game Development hebben meegewerkt aan een digitale beeldbank van de ontwikkeling van embryo’s. Deze studie is afgelopen week gepubliceerd in Science. Reggie Schildmeijer, oud-student en inmiddels docent van de leerroute Game Development, is co-auteur van het artikel in Science.

De digitale beeldbank heeft uiteindelijk geleid tot een soort atlas van de embryo. Deze atlas, die onder leiding van arts-embryoloog Bernadette de Bakker en hoogleraar Antoon Moorman van het AMC is ontwikkeld, laat het prille begin van het menselijk leven zien.

Studenten, stagiairs en een aantal afstudeerders van HBO-ICT Game Development hebben meegewerkt aan deze driedimensionale modellen. Reggie Schildmeijer was één van hen, en hij werd co-auteur van het wetenschappelijk artikel in Science.

Werkwijze

‘De foto's zijn verkregen door 34 embryo’s microscopisch te fotograferen,’ aldus Reggie. De embryo’s werden als het ware in plakjes verdeeld. ‘Deze foto's zijn vervolgens door geneeskundestudenten ingetekend om ruwe 3D-modellen te creëren met behulp van de software Amira. Daaruit zijn de gladdere 3D-beelden gevormd.’ HBO-ICT studenten deden dit met behulp van de software Blender, met als resultaat de beelden zoals hierboven.

Resultaat

Het ontwikkelen van de embryo-atlas heeft niet alleen geleid tot een mooie samenwerking tussen het AMC en de opleiding HBO-ICT: de Bakker hoopt dat de atlas ook van nut zal zijn in de spreekkamer. Ouders kunnen zo bijvoorbeeld beter een beeld krijgen van hoe een aangeboren afwijking precies ontstaat. Reggie vult aan: ‘Behalve dat we nu een beter beeld krijgen van de afwijkingen, is het ook een kans om embryologie in 3D te bestuderen, in tegenstelling tot de 2D beelden die er voorheen waren.’