Hogeschool van Amsterdam

Op reis langs de studieverenigingen

De ervaringen van communicatiestudent Thomas de Nieuwe

7 nov 2016 15:34 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Als vierdejaars communicatiestudent heb ik door de jaren heen redelijk veel studenten gesproken die aangeven dat ze niet goed toe komen aan socializen met mensen van hun studie. Het valt mij op dat sommige studenten in klassen zitten waar ze sociaal niet aanhaken of door de drukte van hun studie weinig aan interactie met studiegenoten toe komen.

Studenten geven daarnaast ook wel eens aan dat ze vinden dat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) weinig communiceert over buitenschoolse activiteiten en studieverenigingen. Sinds ik studentredacteur ben, leek het mij daarom interessant om eens uit te zoeken wat studieverenigingen die bij onze faculteit horen te bieden hebben. En zo ging ik op reis langs alle studieverenigingen om de student die meer uit zijn studieleven wil halen te inspireren.

De verenigingen

Onze faculteit telt drie officiële studieverenigingen.

Opvallend is dat de best geklede studenten op onze faculteit, mensen van het AMFI, geen vereniging hebben. Dit heeft vermoedelijk te maken met de intensiteit van de opleidingen en de vele uren aan praktijkwerk.

IAM CORE

De eerste stop tijdens mijn reis langs alle studieverenigingen was IAM CORE . Oude bekende en CMD-opperhoofd Thomas Bijster vertelde mij tijdens een eerste koffiesessie bij Fest opvallend passievol over de ontwikkeling van de vereniging en wat deze studenten probeert te bieden.

'IAM CORE heeft drie “kernwaarden”: Studiegerelateerd, Netwerkvergrotend en Fun. Het is de bedoeling dat als we een evenement organiseren, het aan minstens één van de drie kernwaarden voldoet', gaf hij aan. Deze evenementen variëren van culturele uitstapjes en studiereizen naar binnen- en buitenland tot lezingen, workshops en borrels.

De sfeer op IAM CORE’s verjaardag was open en gemoedelijk. Bron: IAM CORE.

Opvallend is ook de professionele en transparante uitstraling waarmee de vereniging zichzelf op de kaart zet. Hun gevoel voor design valt meteen op als je de website bezoekt. De website is strak vormgegeven en er staan verschillende fotoseries en aftermovies van hun evenementen op die erg professioneel ogen en mij meteen enthousiasmeerden. De aftermovie van hun Serious Request hackathon van 2015 en hun studiereis naar Estland zijn zeker aanraders om te bekijken.

Het werd tijd om wat meer mensen van IAM CORE te spreken. Hiervoor kreeg ik de kans op hun 10-jarige verjaardagsfeest.

IAM CORE’s verjaardag werd georganiseerd in het pand van L.A.N.X en de sfeer was open en gemoedelijk. Een goede mix van mannen en vrouwen was aanwezig en daarnaast was te genieten van prima muziek en een betaalbare drankkaart. De studenten waarmee ik sprak gaven allemaal aan dat ze blij waren om onderdeel uit te maken van de vereniging en voor veel velen heeft IAM CORE een stempel gedrukt op hun sociale leven. Ook hoorde ik veel positieve reacties over de gezamenlijke studiereisjes die georganiseerd worden. Thomas had hierover al eerder aangegeven dat bij deze tripjes samen wordt gewerkt met lokale bedrijven die de studenten seminars en workshops geven.

SIT

Mijn tweede stop was SIT , de vereniging voor de ICT-opleidingen. De naam SIT klinkt een beetje als een klein jongetje en dat past ook wel bij de vereniging aangezien ze net bestaan. Tijdens een koffiesessie met voorzitter Kabir ten Have werd al snel duidelijk, dat ik met een gedreven bestuurslid te maken had die de ambitie heeft om met SIT flink te groeien.

Om de week organiseert SIT een borrel in Fest en daarnaast zijn ze bezig met het organiseren van LAN-party’s. Ook is SIT een bijlesprogramma voor ICT-studenten aan het opzetten en organiseren ze lezingen voor hun leden. Een paar weken later tijdens een borrel kreeg ik een aantal studenten te spreken over de vereniging.

De verenigingsleden leken een hechte groep te zijn en het was leuk om te zien dat de opkomst afweek van het stereotype nerd-beeld dat mensen van ICT-studenten kunnen hebben. Er was een diverse groep mannen en ‘zelfs’ een aantal vrouwen. Ook leek de nogal droge humor een gemeenschappelijk goed binnen deze groep. Met deze mensen was het voor mij prettige vertoeven.

Om de week organiseert SIT een borrel in Fest. Bron: SIT.

Mimagine

Tot slot mocht ik langs bij Mimagine , de vereniging van de opleidingen MIC en CO. Mimagine bestaat al jaren en is in het verleden eens uitgeroepen tot beste studievereniging van Amsterdam. De vereniging is vooral ingesteld op het bieden van recreatieve mogelijkheden aan studenten zoals: kroegentochten, gala’s, wintersport, feesten en pretparkbezoeken, maar bieden hun leden ook de mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden.

Tijdens een borrel wist Vicevoorzitter Jeroen Koning mij te vertellen dat ze dit jaar de intentie hebben om meer studie gerelateerde activiteiten te organiseren. Mimagine oogt als een vooral sociale en gezellige groep studenten met een bestuur dat haar best doet om het studenten naar de zin te maken. Iedereen is welkom ongeacht geslacht, geaardheid of leeftijd en dit is goed te merken bij hun borrels.

Voor mannen is het misschien ook wel leuk om te weten dat er qua verhouding iets meer mannen te vinden zijn bij de vereniging dan je in een gemiddelde klas van de opleidingen tegen komt. De borrel die ik bijwoonde was goed georganiseerd en de sfeer was net als bij de andere verenigingen gemoedelijk. Ik voelde mij meteen welkom en ook hier was de drempel om te kunnen socializen laag.

Eindoordeel

Ik kijk met plezier terug op mijn reis langs alle studieverenigingen. Er zijn mij een aantal dingen bijgebleven: allereerst de passie en ambitie waarmee de bestuursleden hun vereniging vormgeven, waarbij ze vrije tijd opofferen en hart voor hun vereniging hebben. Ook de onderlinge verbroedering/verzustering van leden en de openheid was mooi om te zien. Het deed mij erg denken aan de spontane interacties met mensen die ik in het op festivals als Sziget en Tomorrowland heb meegemaakt.

Ik heb in een korte tijd veel verschillende mensen van verschillende opleidingen gesproken en het is ze allemaal gelukt om mij me meteen welkom te laten voelen. Voor de student die meer sociale interactie uit zijn studieleven wil halen is het zeker een aanrader om een keertje een avondje mee te gaan. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Tijdens een borrel bij SIT wees voorzitten Kabir mij er trouwens op, dat de HvA recent besloten heeft om een nieuwe ‘common room ’ voor studieverenigingen van de UvA en HvA in te richten in het Kohnstammhuis, op de plek waar afgelopen jaren de bekende Copyshop heeft gezeten. Leuk om te zien dat de HvA bij het herinrichten van de gebouwen van de Amstelcampus, bereid is te luisteren naar haar studieverenigingen en ze zelfs faciliteert.

De nieuwe common room, op de plek waar afgelopen jaren de Copyshop heeft gezeten. Bron: SIT.