Hogeschool van Amsterdam

Studenten komen met oplossingen fietsenprobleem

3 jun 2015 14:17 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Op donderdag 21 mei kregen tweedejaars communicatiestudenten van de Hogeschool van Amsterdam de opdracht het fietsenprobleem in de Pijp op te lossen. Welk probleem dit precies is? Dat mochten de studenten zelf constateren tijdens veldonderzoek in de buurt. Dit zorgde voor herkenbare problemen en verrassende oplossingen.

Sarah Drummond van het internationale bedrijf Cyclehack, vertelde over haar fietservaringen en maakte de studenten enthousiast tijdens de kick-off van het eendaagse project. Het van oorsprong Schotse bedrijf maakt zich sterk voor de toekomst van de fietsindustrie over de hele wereld. Het begrip design thinking stond tijdens deze inspirerende dag vol ontmoetingen centraal. De ruim 150 studenten kregen de taak een oplossing te vinden voor problemen die met fietsen te maken hebben en ze moesten per groep ook een prototype van hun oplossing ontwikkelen en testen bij buurtbewoners. Om te ontdekken welke problemen er spelen, gingen de studenten de straat op om buurtbewoners en passerende fietsers vragen te stellen. Vervolgens kozen ze een probleem en gingen brainstormen over oplossingen. De beste oplossingen werden uitgewerkt en gepresenteerd. Een aantal nieuwsgierige gemeenteleden en architecten kwamen kijken bij de presentaties in het Kohnstammhuis. Enkele problemen die naar voren kwamen: het tekort aan fietsenrekken, asociaal fietsgedrag, fietswrakken die in de weg staan en het onveilig, zonder licht fietsen in het donker. De oplossingen zijn oneindig, van ondergrondse fietsenstallingen die automatisch de juiste fiets omhoog halen tot openbare fietspompen die ervoor zorgen dat er minder fietswrakken blijven liggen.

Kracht van internet

Om ervoor te zorgen dat de online wereld kan meegenieten van de bijzondere oplossingen, werden de ideeën op Twitter gezet met de hashtag #inthepijp. ‘Je weet nooit wat er gebeurt’, zegt Sarah Drummond. ‘We hebben wel eens meegemaakt dat filmpjes opeens duizenden hits hadden. Een groep van jullie HvA-studenten kwam met het idee om een disco van de voorsoorteer vakken voor een stoplicht te maken, zodat fietsers beter gaan voorsorteren. Wanneer er fietsers staan, gaat de muziek aan en als het stoplicht op groen springt gaat de muziek automatisch uit. De tweet over dit concept is al meteen door iemand geretweet. Wie weet zijn mensen over de hele wereld nieuwsgierig over jullie concept en wordt het daadwerkelijk gerealiseerd’, legt Drummond uit.

Toekomst

‘Het was leuk om na te denken over de problemen, omdat het een heel herkenbaar onderwerp is’, zegt een studente enthousiast. ‘Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar tijdens de kick-off bleek al snel dat het een leuke opdracht was. Het was interessant om te brainstormen over ideeën en deze ook meteen uit te werken. Ons idee was om een uitschuifbare fietsenboom te creëren als extra stallingplaats. Met een druk op de knop komt de boom naar beneden en kun je je fiets weer pakken’, legt de studente uit. De oplossingen worden door Karen van Minnen, de docent die het project heeft geleid, gebundeld en naar Het Stadsdeel gestuurd. Het Stadsdeel gaat een terugkoppeling geven op de voorstellen van de studenten. ‘Ik hoop dat wij daarna een volgende stap kunnen zetten om, misschien vanuit een andere module, een aantal van de plannen verder uit te werken’, vertelt Van Minnen.

Door: Jackie Oomen