Hogeschool van Amsterdam

PLECK wint voorronde Young Talent SpinAward

4 feb 2015 15:22 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Inzicht krijgen in de beschikbaarheid van studieplekken binnen een schoolgebouw: met de app van PLECK komt die handigheid voor studenten dichterbij. PLECK won vanmiddag de voorronde van de Young Talent SpinAward en gaat door naar de finale. Twee andere teams krijgen een wildcard.

Woensdagochtend, elf uur. Vol is het auditorium van het Benno Premselahuis niet, maar de sfeer is goed. Negen studenten hebben elk vijf minuten om hun idee te pitchen voor een vakjury – bestaande uit experts uit de praktijk. Team Bricky rijdt een oude fiets naar binnen. De prijs? Vijftig euro. ‘Veel studenten gaan met de fiets naar school – en fietsen is duur. Ze gaan stuk of worden binnen no-time gejat. De studenten achter Bricky willen goedkope fietsen aanbieden aan hun medestudenten. Voor vijftig euro of minder. Het verdienmodel schuilt vooral in het verkopen van fietsaccessoires als fietsbellen, standaarden en lampjes. De jury stelt een kritische vraag: wordt de fiets niet heel duur na het aanschaffen van al die accessoires? Dat antwoord is ja – maar: ‘Wij bieden alleen de fiets aan, je beslist zelf of je er lampjes bij wilt. Of een fietsmand. Het is niet verplicht. Je kunt ook fietsen zonder zadel’, grappen de makers.

PLECK

Studenten Gijs van de Wal, Tom Snepvangers en Victorine Snijders zijn de bedenkers van PLECK – een app die inzicht biedt in de beschikbaarheid van studieplekken binnen een gebouw of (openbare) studieruimte. Een bekend probleem binnen de HvA. ‘Studenten kunnen makkelijk en snel een plek vinden om te studeren – eindeloos lang zoeken is verleden tijd.’

FundAPP

De meest opvallende pitch is die van FundAPP – de makers daarvan zijn niet aanwezig. In plaats daarvan hebben ze hun presentatie opgenomen en docent Jos Kok gestrikt als vraagbaak. FundAPP is een video-editing tool waarmee verkopers hun huis kunnen laten zien en het persoonlijk kunnen maken. Het is een hulpmiddel gebaseerd op virtual reality, waarmee potentiele kopers zich alvast kunnen oriënteren op de woning van hun keuze of een huis virtueel kunnen bezichtigen als ze geen tijd hebben om in real-life te bezichtigen. ‘Heerlijke barbecues op het terras in de tuin bijvoorbeeld’, legt een van de studenten voor de camera uit. De vakjury vraagt zich af wat er van de app overeind blijft als Funda geen brood ziet in het idee. ‘Dan gaan de studenten zich richten op bijvoorbeeld musea’, legt Kok uit.

Winnaar

Na de pitches gaat de jury in beraad. Teams die niet doorgaan naar de finale krijgen de mogelijkheid om individueel feedback te krijgen van de experts. De jury deelt twee wildcards uit dit jaar: Bricky en Vitamien moeten hun achterban optrommelen om zo veel mogelijk likes te verzamelen. Alle wildcards van de verschillende rondes nemen het op die manier tegen elkaar op – de winnaar mag door naar de Inspiration Day op 26 maart. De finale vindt plaats op 16 april.

De SpinAwards zijn de prijzen voor creatieve concepten die het digitale denken verder brengen. De SpinAwards bestaan sinds 1998 en worden georganiseerd door de onafhankelijke Stichting SpinAwards , die zich inzet voor het stimuleren van creativiteit en effectiviteit in digitale media.