Hogeschool van Amsterdam

Symposium: toekomst van Virtual Fashion

18 mrt 2015 10:57 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Op vrijdag 13 maart vond op de Hogeschool van Amsterdam het symposium over Virtual Fashion Design plaats. Een middag vol inspirerende presentaties van zes modebedrijven die intensief bezig zijn met de ontwikkelingen van 3D prototyping, onder leiding van lector Hein Daanen.

De modewereld is een branche waarop de technologie nog meer invloed kan hebben. Inmiddels kan er virtueel kleding worden ontworpen en kan het kledingstuk getest worden op een 3D-model, de zogenoemde avatar. Pasvorm is essentieel voor kleding. Het is daarom belangrijk dat de ontwikkelingen gestimuleerd worden. Er zijn namelijk nog beperkingen binnen de huidige technologieën. Zo is er op dit moment nog maar toegang tot een beperkt aantal stoffen en zijn complexe ontwerpstukken soms lastig te creëren. Toch zien de gespecialiseerde bedrijven vrijwel alleen maar voordelen. Doordat de kleding online op de 3D-modellen gepast kan worden, zijn verschillende samples niet meer nodig. Dit scheelt tijd en geld. De avatars zijn met de hand te bewerken. Hierdoor kan er rekening gehouden worden met verschillende pasvormen. Je kunt zelfs de houding en de heupomvang bepalen. Wanneer het ontwerp te strak zit bij het pasmodel, geeft het systeem aan waar het knelt. Met een paar simpele drukken op de knop is dit probleem verholpen en wordt dit automatisch aangepast in de patroontekening.

Kwaliteit

Hoewel de technische wereld er klaar voor is, staan niet alle modebedrijven open voor 3D prototyping. Het kost tijd om het programma onder de knie te krijgen en er zijn twijfels over de kwaliteit van de visualisaties. Larry Preußer van het Duitse technologiebedrijf Assyst bewijst het tegendeel: ‘De kwaliteit van de visualisaties zijn tegenwoordig erg hoog. Ze zijn bijna niet te onderscheiden van een foto.’ Ook over het feit dat het tijd kost om de techniek onder de knie te krijgen hebben de experts iets te zeggen. ‘Het systeem doet veel veranderingen automatisch. Wanneer je een broek iets hoger wil, sleep je de lijn omhoog en gaat de rest vanzelf. Zelfs details breng je makkelijk op het ontwerp aan, zoals knopen en ritsen’, aldus Ron van den Acker van het Duitse bedrijf Grafis.

Nieuwe mogelijkheden

Aan de Hogeschool van Amsterdam krijgen AMFI-studenten de mogelijkheid te werken met de nieuwe technologieën. Tijdens het symposium presenteert een enthousiaste student ‘s werelds eerst virtuele fashionshow die gebruikt maakt van 3D modeling in een applicatie. Tijdens de fashionshow worden drie outfits getoond, die in een virtuele wereld zijn geplaatst. Je kunt op het model inzoomen, waardoor alle details te bekijken zijn. ‘Fashionshows zijn al decennia lang hetzelfde, maar er zitten technologische ontwikkelingen aan te komen die voor nieuwe, inspirerende mogelijkheden zorgen’, aldus studente Amber Slooten van het Amsterdam Fashion Institute.

Na de presentaties gaat het publiek in discussie. Al snel blijken de meesten het met elkaar eens te zijn: De technologie gaat de mode-industrie meer en meer beïnvloeden. Maar of het de toekomst is? ‘Time will tell’, zoals Maan Kettering (gebruiker van de technologie Optitex) het treffend verwoordde.