Hogeschool van Amsterdam

Onderwijsconferentie: ‘Futureproof onderwijs is nieuwe mindset'

10 apr 2015 09:08 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Hoe kan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) er voor zorgen dat het onderwijs toekomstbestendig is? Die vraag stond centraal op 9 april 2015, tijdens de jaarlijkse onderwijsconferentie. In Theater Carré en in het Kohnstammhuis denken HvA-medewerkers na over futureproof onderwijs.

Om kwart voor tien dimmen de zaallichten van Carré. Na een introfilmpje opent dagvoorzitter Ruben Maes de conferentie met de vraag: wie vindt dat hij futureproof is? Direct vliegen de verhalen over iPads door de zaal. Maar, zo merkt HvA-rector Huib de Jong op, ‘futureproof onderwijs gaat niet alleen om techniek. Het is vooral een hele nieuwe mindset. Daar gaan we het vandaag over hebben.’

Diverse sprekers geven gedurende de ochtend hun visie over hoe het onderwijs ingericht moet worden. Docent Jelmer Evers geeft een keynote over ‘flipping the system’, waarbij alles weer in dienst moet komen te staan van het primaire proces. Vier HvA-docenten pitchen. Met een grote aftelklok op de achtergrond, hebben ze twee minuten de tijd om over hun best practice te vertellen. De sprekers worden afgewisseld met dans van ‘The Movement’, dat bestaat uit studenten van het HvA-domein Bewegen, Sport en Voeding.

Docent van het Jaar

Grote finale van het ochtendprogramma is de uitreiking van de Docent van het Jaar-award. Die wordt ingeleid door een gelikt filmpje, waarvan er al veel te zien is geweest op de drie grote schermen die op het podium van Carré staan. Maes bouwt de spanning flink op, maar om klokslag twaalf uur komt het verlossende woord: Charlie Mulholland (Communication and Multimedia Design) is de Docent van het Jaar 2015. Met een hard applaus, een staande ovatie en een hoop gouden confetti wordt het ochtendprogramma afgesloten.

Workshops

Tijdens de lunch krijgt iedereen de tijd zijn of haar bevindingen met elkaar te delen. Het middagprogramma bestaat uit twee rondes van masterclasses. HvA-medewerkers inspireren hun collega’s en nodigen uit tot interactie. Zo geven Miriam Watts-Jones en Eric Reiman een masterclass over een herontwerp van het hbo. Een uur later geeft HvA-lector Crossmedia Harry van Vliet een workshop over crowdsourcing in het onderwijs. Beide lokalen zitten vol met gemotiveerde mensen die in discussie gaan over de toekomst van het onderwijs. Een lastig onderwerp, waar vooral veel over gepraat moet worden. Daar is vandaag een goede stap voor gezet.

Door Jos Willemsen