Amsterdam: waar games geboren worden

28 jan 2015 16:43

Slaapzakken, Red Bulls en een ietwat muffe geur domineren afgelopen weekend het gebouw aan de Duivendrechtskade. Waar normaal de klaslokalen gevuld zijn met ijverige ICT-studenten, bood het pand van vrijdag 23 januari tot en met zondag 25 januari onderdak aan deelnemers van de Global Game Jam, of zoals het in Amsterdam wordt genoemd: de Amsterjam.

Door Kaylee Portegies Zwart - 28 januari 2015

In het HvA-gebouw zijn verschillende klaslokalen waar een of twee teams bivakkeren. De klaslokalen die twee teams herbergen zijn vakkundig opgesplitst door middel van een zelf meegebracht kamerscherm (of rechtop gezette luchtbedden). De teams - die bestaan uit een mengelmoes van studenten, professionals en hobbyisten - brengen het hele weekend door in deze lokalen. Alleen voor het avondeten nemen zij de tijd om hun game-dojo te verlaten.

What do we do now?

Maar waar zijn deze teams nou zo druk mee bezig? ‘We moeten een spel maken binnen het thema What do we do now?’ vertelt Tom (28) van het team Poo Brain. ‘Dit thema hebben wij pas afgelopen vrijdag te horen gekregen en zondag moet het al klaar zijn.’ De deelnemers maken dit spel in het teken van de jaarlijks terugkerende Global Game Jam, een internationaal evenement waar zo’n 55 landen aan mee doen. De Jam is ieder jaar weer binnen een week vol en dit jaar is de HvA opnieuw een van de Nederlandse locaties die haar deuren opent voor de spelletjesliefhebbers.

Voor slapen is geen tijd

Ondanks de vele luchtbedden en de ontspannen sfeer, lijkt er van slapen toch weinig te komen. Op de sporadische programmeur na, die midden in het lokaal ter aarde gestort is, hebben de meesten nog weinig van de binnenkant van hun oogleden gezien. ‘Ik heb net eindelijk even kunnen slapen. Of moet ik rusten zeggen?’ grapt een van de leden van team Claaam, terwijl hij de eerste versie van zijn spel laat zien. Nee, het woord slapen wordt dit weekend niet gebruikt. Rusten is het enige waar de teams aan toe komen.

Ook de organisatoren en begeleiders krijgen maar weinig goede nachtrust. Dop Terlingen, organisator en eindverantwoordelijke van de Amsterjam, maakt een goede indeling van de deelnemers en zorgt dat zij zich op hun gemak voelen. Af en toe loopt zij het gebouw door met een zak Snickers, om teams die al goed op weg zijn te belonen. Ook haar collega Irma is druk in de weer. ‘Ik zorg dat alle namen goed staan, zodat er op de oorkondes straks geen fouten komen.’ Op haar naamkaartje heeft Irma de tekst Mini Boss staan. ‘Dat had ik er voor de grap opgezet. Dop is de End Boss, zoals de eindbaas die je altijd in het laatste level van een spel tegenkomt. Ik ben de Mini Boss, die een level eerder de hoek om komt kijken,’ vertelt Irma, Dop lachend aankijkend. Beide dames weten het: de Amsterjam is ook dit jaar weer een succes.

Team Monster kreeg zondag de eerste prijs uitgereikt voor hun game Paradox in Paradise (zie foto).